Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Francii vypískali fanoušci, nepřítel státu se jmenuje Domenech

Sport

  14:54
PAŘÍŽ - Další rozpačitý výkon francouzských fotbalistů opět rozhněval jejich fanoušky. Vicemistři světa podlehli ve středečním přípravném duelu 0:2 Španělsku a do kabin je vyprovodil ohlušující pískot.

Domenech a Ribéry. foto: Reuters

Rozzlobení příznivci znovu žádali rezignaci trenéra Raymonda Domenecha, který je od předloňského krachu na evropském šampionátu terčem ostré kritiky a už několikrát ustál pokus o odvolání.

Středeční příprava

Francouzi ukázali v prvním utkání po kontroverzním postupu přes Irsko v baráži o mistrovství světa slabou formu, jejich kouč však reakce publika nechápal. "Nerozumím tomu postoji. Hráči potřebují podporu diváků, když bojují," prohlásil Domenech.

Porážka ho příliš neznepokojovala. Tvrdil, že tři měsíce, které zbývají do začátku šampionátu v Jižní Africe, jsou dost dlouhá doba na to, aby Francie zapracovala na nedostatcích. "Vůbec nemám obavy. Abyste porazili Španělsko, musí všichni zahrát na maximum svých možností, a to nebyl dnešní případ. Prohráli jsme po dvou chybách v záloze, ale viděl jsem od svých hráčů také několik zajímavých věcí," doplnil Domenech.

Francouze neodepisoval ani španělský kouč Vicente del Bosque. "Dokážou na světovém šampionátu předvádět dobré výkony. Pamatuji si, že před dvěma lety před Eurem to nebylo ani pro nás až tak ideální, a všichni víme, co se stalo," připomněl Del Bosque španělský triumf na mistrovství Evropy.

Od té doby prohrálo mužstvo z Pyrenejského poloostrova jediný zápas a ve středu si připsalo deváté vítězství po sobě. Španělé navíc zlomili 42 let trvající čekání na výhru z francouzské půdy. "Utkání jsme si ulehčili dobrým výkonem v první půli, kdy jsme dali oba góly. Nevytvořili jsme si sice moc šancí, ale hráli jsme dobře," uvedl Bosque.

Španělská radost.

Ušetřen pískotu nezůstal ani kanonýr Thierry Henry, který vypadl ze základní sestavy Barcelony a proti Španělům obtížně hledal herní rytmus. Zlobě ze strany fanoušků se nedivil. "Když nehrajete dobře, musíte to očekávat. Není to poprvé, kdy mám s takovouhle situací na Stade de France zkušenost," řekl Henry, který na stejném stadionu v listopadu zahrál rukou a pomohl tím Francii k postupu přes Irsko. Na vlastního hráče se pískalo také ve Wembley, i když jen zpočátku.

Angličtí fanoušci dali v úvodu duelu proti Egyptu najevo, co si myslí o nevěře bývalého kapitána Johna Terryho, ale obavy, že každý jeho kontakt s míčem bude doprovázen bučením, rychle vzaly za své. "Opravdu děkuji publiku za to, že ho podporovali. Po tom, co se mu stalo mimo hřiště, to byl pro něj velmi důležitý zápas. Zvládl to fantasticky," mínil kouč Fabio Capello.

Potěšilo ho, že Angličané dokázali po změně stran otočit nepříznivé skóre a nakonec se mohli radovat z výhry 3:1. Největší podíl na ní měl střídající Peter Crouch, autor dvou branek. "Crouch je pro mě významnou alternativou, protože někdy můžeme hrát na dlouhé balony. Dnes se ale skvěle zapojoval do kombinací na jeden dva dotyky. Ve druhém poločase představoval rozdíl mezi týmy," chválil Capello.

Anglická radost.

Hodně důvodů k radosti měl také argentinský kouč Diego Maradona. Cenným vítězstvím 1:0 na hřišti Německa ze sebe sejmul část kritiky, která ho zasáhla po rozpačitém vystoupení v kvalifikaci o postup na mistrovství světa. Porážky s Ekvádorem, Brazílií nebo debakl 1:6 v Bolívii jsou zapomenuty.

"Ukázali jsme, že Argentina je naživu. Několikrát jsem říkal, že naši hráči jsou dobří, ale v naší zemi mě neposlouchali," prohlásil Maradona, jehož cílem je dovést Argentinu k titulu světových šampionů. "Víme, co je potřeba udělat na hřišti. Rozumíme situaci, v níž je národní tým, který nic nevyhrál 24 let," dodal slavný záložník s odkazem na triumf na MS v roce 1986. Výhru Argentincům pokazilo zranění Martína Demichelise, který musí na operaci se zlomenou lícní kostí. pha gi

Autor:

Pronájem bytu 2+1
Pronájem bytu 2+1

Bacháčkova, Pardubice - Zelené Předměstí
13 500 Kč/měsíc