Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Pláče nejen Slavia. Zemřel František Cipro, podlehl dlouhé nemoci

Sport

  13:31aktualizováno  13:33
Ve věku 75 let zemřel František Cipro. Bývalý kapitán fotbalové Slavie a trenér, který ji v sezoně 1995/1996 po 49 letech dovedl k titulu a do semifinále Poháru UEFA, podlehl dlouhé nemoci.

Trenér fotbalové Slavie František Cipro (srpen 1996) foto:  Michal Růžička, MAFRA

Cipro téměř tři roky bojoval s rakovinou tlustého střeva, o jeho úmrtí informovala právě Slavia.

Pro ni platí Cipro za legendu, vždyť jako fotbalista za ni během devíti let odehrál přes 500 zápasů. Nastupoval v útoku, záloze, nakonec i obraně, nosíval kapitánskou pásku.

Coby hráč s týmem vyhrál „jen“ domácí pohár v roce 1974, větší úspěchy zaznamenal coby trenér. Červenobílé vedl celkem třikrát a jeho nejzásadnějším angažmá bylo hned to první.

„Nevýslovné štěstí. Jako trenér jsem nikdy nezažil nic opojnějšího,“ popisoval před dvěma lety pro iDNES Premium své pocity z postupu Slavie do semifinále Poháru UEFA v roce 1996.

Tým, v jehož dresu zářili Karel Poborský, Radek Bejbl, Jan Suchopárek nebo Vladimír Šmicer, málem narazil v předkole na rakouský Graz, ale potom vyřadil Freiburg, Lugano, Lens i slavný AS Řím. Až francouzské Bordeaux se Zidanem, Dugarrym či Lizarazem bylo nad jeho síly.

Větší úspěch na klubové scéně český fotbal nemá.

K tomu ve stejné sezoně Slavii dovedl k mistrovskému titulu, na který čekala předlouhých 49 let. O rok později s ní triumfoval v domácím poháru, dostal také nabídku trénovat reprezentaci, ale odmítl a zamířil do rakouského Innsbrucku.

Poté se vystudovaný právník do Slavie ještě dvakrát vrátil, nejdřív v letech 1999 až 2000, pak po vyhazovu Karla Jarolíma na jaře 2010 s týmem „dokroutil“ sezonu a zároveň plnil úlohu hlavního skauta klubu.

Kromě pražského klubu trénoval v Česku ještě například brněnskou Zbrojovku, Blšany či Plzeň, třikrát nastoupil do role kouče také v Českých Budějovicích.

Slávističtí fanoušci přišli v úterý odpoledne a večer ke stadionu v Edenu uctít...
Slávističtí fanoušci přišli v úterý odpoledne a večer ke stadionu v Edenu uctít...

Právě tam vrcholovou trenérskou kariéru v říjnu 2015 definitivně uzavřel.

Užíval si penze, občas v rozhovorech zavzpomínal na největší úspěchy, novináři mu rádi volali pro expertní názory.

Několik sezon koučoval mužstvo krajského přeboru v Hluboké nad Vltavou, kde bydlel, pravidelně navštěvoval zápasy Slavie přímo v Edenu. V roce 2016 obdržel cenu Václava Jíry za zásluhy o rozvoj českého fotbalu.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...