Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Funkcionáři: Pro Radu rozhodly zkušenosti

Sport

  16:58
PRAHA - Větší trenérské zkušenosti z posledních let a také možná návaznost na práci kouče Karla Brücknera prý rozhodly o tom, že dnes překvapivě usedl na lavičku české fotbalové reprezentace Petr Rada. Nyní už někdejší trenér Teplic nečekaně jasně zvítězil v hlasování výkonného výboru nad protikandidátem, generálním sportovním manažerem Sparty Jozefem Chovancem, kterého porazil v poměru 9:2.

Rada jako nový kouč. foto: ČTK


Předseda svazu Pavel Mokrý na dnešní tiskové konferenci po zasedání výkonného výboru prozradil, že pro Radu hrálo hned několik věcí. "Měl bezesporu výhodu, že za posledních deset let trénoval prakticky nepřetržitě. U reprezentace dělal asistenta už na Euru 2000 a stejnou funkci zastával poslední dva roky i za trenéra Brücknera, což zaručuje kontinuitu. Brücknerova éra byla bezesporu pozitivně hodnocená, Rada s ním strávil dva roky, takže se mohl leccos přiučit," vysvětlil Mokrý, proč hlasoval pro Radu.


Svůj krok prý konzultoval i se zástupci z ligy, kteří podle místopředsedy svazu Jaroslava Vacka hlasovali jednotně. "Jestliže jsme nepřistoupili na zahraniční variantu, což by byla léčba kulturním šokem, řekli jsme si, že musíme vytěžit z toho, co bylo, to nejlepší. V uplynulé době jsme se udrželi mezi evropskou elitou a Rada u toho byl. Jen jsme se ubezpečili, že chápe svoji odpovědnost i za morální oblast. Nechtěli bychom se setkávat s
problémy, s kterými jsme se bohužel potkali v minulém období," naznačil Vacek, že se svazové vedení chce vyhnout podobným skandálům, jakým byl například nechvalně proslulý večírek v Hotelu Praha.


Na výkonný výbor lépe zapůsobil i dnešní Radův projev, byť prý nehrál tak významnou roli. "Až tak zásadní nebyl. Ale Radův byl takový pragmatičtější, víc se blížil praxi. Nebyl o zbytečných teoriích," přiblížil Mokrý. "Na mě působilo i vystoupení Chovance velmi dobře. Jen jsme tu postrádali tu kontinuitu, na které jsme chtěli stavět," doplnil Vacek. Rada prý zaujal i svou vizí. "Chce navázat na všechno pozitivní, co prožil s trenérem Brücknerem, a chce se otevřít i práci trenérských komisí, což u Brücknera příliš nebylo. Jeho práce bude o velké komunikaci s hráči. S těmi, kteří ukončili kariéru, znovu probere jejich rozhodnutí," pokračoval Vacek.

Brückner bude konzultant
Do týdne má Rada navrhnout své asistenty. "Vybere si jednoho trenéra, kterého zná a komu věří, a pak někoho úplně nového, aby vnesl do mužstva jiný pohled," uvedl Vacek, jehož prý zaujalo také to, že Rada bojoval o post trenéra, přestože nebyl favoritem. Mezi novináře dnes nepředstoupil místopředseda svazu Vlastimil Košťál,
který po celou dobu vedl jednání s možnými Brücknerovými nástupci. "On mi jen oznámil, že odjíždí na dovolenou, a rychle spěchal pryč ze Strahova," přiblížil Mokrý.


Výkonný výbor na svém zasedání rovněž odsouhlasil další spolupráci s Brücknerem. "Bude zastávat funkci jakéhosi poradce nebo konzultanta," uvedl předseda svazu. Uvažuje se také o vytvoření trenérské rady, která by měla za předsedu právě Brücknera. "Sdružovala by významné trenérské osobnosti a
měla by v této oblasti významný hlas," nastínil Mokrý. Fotbalová exekutiva dnes také přijala Brücknerovu analýzu za období od roku 2006 do 2008. Bývalý kouč národního týmu navíc momentálně zpracovává zprávu za šest let svého působení u reprezentace, kterou má předložit v září.


"Naší snahou je využít jeho práci na další osvětu mladých trenérů. Bude to hlavně metodický materiál, bude dán ke zpracování odborným sekcím," dodal Vacek.

Autor: