Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hackerský vtípek, nebo skandál? Fotbalové losy byly údajně ovlivněné

Sport

  14:25
V osudí jsou milionové odměny, sláva i prestiž. Sportovní losy, které určují dvojice či základní skupiny pro velké turnaje a šampionáty, se v posledních letech staly ostře sledovanou událostí. Na první pohled férový ceremoniál však kalí zprávy o možné manipulaci a ovlivňování. Podezření se valí na fotbalové MS a osmifinálové boje Ligy mistrů.

Los mistrovství světa 2014 v Brazílie, bývalý domácí reprezentant Cafú foto: Reuters

První informace o údajném podvodu se objevily na Twitteru. Účet "Brasil2014Fraude" přinesl už několik hodin před oficiálním losováním fotbalového šampionátu v Brazílii složení základní skupiny F, ve které se měla vedle Argentiny objevit Bosna a Hercegovina, Irán a Nigérie.

Samotný los poté všechny předpoklady potvrdil.

Jak je to možné? Vše prý bylo předem domluvené. Jerome Valcke, který losovací míčky ve skleněné nádobě přebíral, se údajně choval podezřele a lístky s názvy týmů měl při šikovném pohybu tahat zpod stolu. Žádná z televizních kamer však přímý důkaz nepřinesla. Spekuluje se, že mají v celém případu prsty převážně Argentinci, kteří si trojici soupeřů "objednali."

Los osmifinále fotbalové Ligy mistrů.

A podobný scénář provázel i losovací ceremoniál ve francouzském Nyonu, který v pondělí určil dvojice týmů do vyřazovací části Ligy mistrů.

"Odhalíme výsledky zítřejšího losu," stálo v nedělní zprávě na Twitterovém účtu CL Draw Manipulation. O několik minut později už se na stránce objevily přesné údaje. Bayern proti Arsenalu, Barcelona s Manchesterem City nebo souboj Realu Madrid s Schalke. Vše sedělo.

UEFA se zatím k celé situaci nevyjádřila. Jde o počin hackerů, nebo fotbalovým světem cloume skandál?

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!