Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Potvrzeno. Útočník Kane jde do Bayernu, stal se nejdražším hráčem bundesligy

Anglický kapitán Harry Kane salví gól proti Francii ve čtvrtfinále mistrovství světa. foto: AP

Fotbalový útočník Harry Kane přestoupil z Tottenhamu do Bayernu Mnichov. Německý klub v sobotu na svém webu oznámil, že s kapitánem anglické reprezentace podepsal smlouvu do 30. června 2027. Podle médií za něj zaplatí více než 100 milionů eur (2,4 miliardy korun), Kane se tak stal nejdražším hráčem bundesligy.
  11:34aktualizováno  15:14

„Mám velkou radost, že jsem v Bayernu. Je to jeden z největších klubů na světě a vždycky jsem říkal, že chci hrát na nejvyšší úrovni a měřit se s nejlepšími,“ pravil třicetiletý Kane.

„Bylo to zdlouhavé, ale o to větší máme radost z toho, že Harry Kane bude nosit dres Bayernu,“ uvedl výkonný ředitel německého mistra Jan-Christian Dreesen.

„Od začátku byl naším vysněným hráčem, navíc pokračuje v tradici prvotřídních střelců, kteří vždy patřili k pilířům úspěchů Bayernu,“ dodal.

Kane opustil Tottenham po 14 letech, během nichž se nedočkal jediné trofeje. Třikrát se však stal nejlepším střelcem Premier League (2015/16, 2016/17 a 2020/21) a v ročníku 2018/2019 postoupil do finále Ligy mistrů. Za sebou má i hostování v Leytonu, Millwallu, Norwichi a Leicesteru.

„Samozřejmě se mi teď v hlavě honí spousta emocí a mrzí mě, že opouštím klub, kde jsem strávil téměř dvacet let. Přišel jsem jako jedenáctiletý kluk a odcházím jako třicetiletý chlap,“ přidal Kane. „Ale cítil jsem, že přišel čas odejít,“ doplnil.

Podle médií zaplatil německý velkoklub za anglického střelce v přepočtu 2,4 miliardy korun, a udělal z něj tak nejdražšího hráče bundesligy.

Dosavadním rekordmanem německé ligy byl obránce Lucas Hernández, jehož Bayern před čtyřmi lety koupil z Atlética Madrid za 80 milionů eur. Prvních pět příček v tabulce nejdražších bundesligových posil patří hráčům mnichovského celku.

Kane je také nejlepším střelcem anglické reprezentace, za kterou v 84 zápasech dal 58 branek. V roce 2018 ovládl pořadí střelců na světovém šampionátu a na předloňském mistrovství Evropy došel s národním týmem až do finále.

Bayern novou posilu představí fanouškům v sobotu večer před zápasem o německý Superpohár s Lipskem. Naopak Tottenhamu bude Kane poprvé chybět v nedělním úvodním utkání nového ročníku Premier League s Brentfordem.

„Dlouho jsme se snažili s Harrym a jeho zástupci domluvit, předložili jsme jim několik variant - dlouhodobých i krátkodobých,“ řekl šéf Tottenhamu Daniel Levy. „Harry měl však jasno, že další smlouvu nepodepíše, protože chtěl novou výzvu,“ uvedl.

„Harry si zaslouží poděkování a bude u nás vždy vítán. Prožil u nás opravdu velký příběh. Až z mládežnické akademie došel mezi nejlepší hráče, kteří kdy za Spurs hráli, a stal se jedním z nejlepších útočníků světa,“ dodal Levy.

Autoři: ,