Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hašek se nakonec nového působiště dočká. Německému Würzburgeru bude pomáhat v záchraně druhé ligy

Martin Hašek se raduje ze své branky do sítě Baníku. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Berlín - Martin Hašek našel nový klub v Německu. Po roce bez fotbalu má oživit mužstvo Würzburger Kickers, poslední tým druhé bundesligy. Před podpisem smlouvy se ladí už jen detaily.
  16:01

Würzburger by rád využil Haška už v sobotním utkání proti Karlsruhe.

Pro českého záložníka by to byl první soutěžní zápas od 8. prosince 2019, kdy ještě za Spartu odehrál hodinu proti Mladé Boleslavi. A při jasném vítězství 5:2 vstřelil gól.

O měsíc později se však se Spartou rozhádal, neodcestoval na soustředění, nedohodl se na podmínkách v Haifě a na Letnou doručil výpověď... však ten příběh dál dobře znáte. Bude mít nyní pokračování v Německu?

Zleva Jakub Považanec z Jablonce, Martin Hašek ze Sparty a Miloš Kratochvíl z...
Martin Hašek ze Sparty se raduje z gólu, kterým zvýšil na 3:0. Vlevo je Michal...

Ze zákulisí jednání vyplývá, že se nový klub s Haškem dohodl i na tom, že veškeré náklady a případné sankce spojené s jeho probíhajícím soudním sporem se Spartou na sebe vezme sám hráč.

Mezinárodní regule totiž hovoří o tom, že škoda, kterou profesionální fotbalista musí zaplatit, spadá na něj a na jeho první nový klub. Ten je společně s hráčem za úhradu zodpovědný bez ohledu na to, jestli se jakkoli podílel na výpovědi předchozího kontraktu.

Což byl ostatně důvod, proč během listopadu sešlo z Haškova dohodnutého angažmá v Opavě.

Se Spartou o miliony

„S Martinem Haškem jsme byli na spolupráci rámcově domluvení, jsme přesvědčení, že by byla přínosná pro obě strany. Bohužel, riziko finančního břemena, které by na klub mohlo přejít, je příliš vysoké,“ řekl tehdy opavský trenér Radoslav Kováč.

Ta částka zatím činí 800 tisíc eur (zhruba 20 milionů korun) a není konečná, neboť Sparta i Hašek se proti verdiktu Sboru rozhodců, nezávislého orgánu při FAČR, odvolali. Letenský klub požaduje kvůli hráčově jednostranné výpovědi plnou náhradu škody ve výši zhruba dvou milionů eur (asi 53 milionů korun).

„Počítáme s tím, že spor skončí až u Mezinárodní sportovní arbitráže CAS,“ uvedla hráčova právní zástupkyně Markéta Vochoska Haindlová.

K tomu je však v současnosti stále daleko, a proto Hašek věří, že za hranicemi by mohl svou kdysi nadějnou kariéru znovu pootočit správným směrem.

Würzburg je malebné historické město v Bavorsku, čtyři hodiny autem od Prahy. Fotbal tu má dlouhou tradici, místní klub, založený před 113 lety, však na nejvyšší úrovni působil jen krátce v meziválečném období.

Pak se dlouho motal v amatérských patrech německého fotbalu a až před pěti lety se vrátil do třetí nejvyšší soutěže, mezi profesionály.

Nyní jsou Würzburger Kickers ve druhé bundeslize, kde v prvních dvanácti kolech posbírali jen čtyři body za jedno vítězství a jednu remízu. K jistotě záchrany jim aktuálně z poslední příčky schází osm bodů.

I proto – dost možná i na radu někdejšího trenéra Felixe Magatha, jenž působí v klubu jako konzultant – angažují Haška, který bude chtít pomoct nejen týmu, ale především sám sobě.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!