Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hit turnaje: Diegól versus Císař

Sport

  10:31
PRAHA - Na tribuně berlínského stadionu dnes budou oba dva. Potetovaný divoch Diego Maradona v argentinském dresu i dokonalý elegán Franz Beckenbauer ve slušivém obleku.

Franz Beckenbauer foto: JOHN MACDOUGALL AFP

S výkopem očekávané čtvrtfinálové bitvy mezi Argentinou a Německem začne i jejich pomyslný „souboj“. Jen těžko byste totiž hledali větší protiklady.

„Diegól“ Maradona prožívá zápasy své milované Argentiny stejně bouřlivě, jako kdyby byl na hřišti. Neposedí, divoce gestikuluje, mává modrobílou šálou nebo dresem a bouřlivě oslavuje góly. „Stále je srdcem a duší argentinského fotbalu,“ říká útočník Carlos Tevéz.

Zato „Císař“ Beckenbauer musí dostát své roli šéfa organizačního výboru mistrovství. S klidným a šarmantním úsměvem na tváři vítá významné hosty, je vzorem dokonalého profesionála.

Turnaj si užívají oba dva. Ale každý po svém...

„Nepřijel jsem do Německa, abych se díval na Pelého a Beckenbauera, ale abych se radoval z krásného fotbalu,“ prohlásil hned v úvodní den turnaje Maradona, když odmítl účast na zahajovacím ceremoniálu.

S Beckenbauerem zkřížil meče ve finále mistrovství světa hned dvakrát. Elegantní Němec u toho byl pokaždé v roli trenéra. V roce 1986 v Mexiku se musel sklonit před Argentinou: byl to právě turnaj Diega Maradony. Jenže o čtyři roky později v Itálii se po vydřeném vítězství 1:0 smáli Němci a jejich kouč Beckenbauer.

„Největším úspěchem mé kariéry ale bylo to, že se mi coby předsedovi organizačního výboru podařilo získat mistrovství světa pro Německo,“ překvapil nedávno Beckenbauer, který se z titulu šampionů radoval i v roce 1974 coby hráč.

Na turnaji se snaží na vlastní oči vidět co nejvíce zápasů. Cestuje po celé zemi, zraněnému Kollerovi poslal kytici s přáním brzkého uzdravení. Je dokonalou tváří dokonalého mistrovství.

Oba slavili. Jeden svatbu, druhý „Boží ruku“
Maradonu a Beckenbauera ale na šampionátu přece jen něco spojuje. Oba legendární fotbalisté v průběhu MS slavili.

Předseda organizačního výboru se před týdnem potají oženil s dlouholetou přítelkyní Heidi Burmesterovou, s níž má dvě děti. Proč potají? „Chtěli jsme to mít jen sami pro sebe a vyvarovat se povyku,“ řekl Beckenbauer.

Zato Maradonův večírek byl pořádně hlučný. A cože vlastně argentinský rebel slavil? Dvacetileté výročí své slavné „Boží ruky,“ kterou v roce 1986 rozzuřil Anglii. „Před dvaceti lety jsme byli mistři světa a teď budeme zase. Jsme nejlepší, jsme neporazitelní. Zase porazíme Anglii, tentokrát ve finále,“ vykřikoval Maradona podle listu Bild.

„Tahle ruka to byla, moje levačka,“ smál se prý na celé kolo. Večírek se dostával do obrátek a hlučnou party nakonec musela ukončit až policie, která Maradonu a jeho přátele přišla po čtvrté hodině ranní požádat, aby odešli z podniku.

Kdo bude slavit po dnešním čtvrtfinále? Diegól, nebo Císař?

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...