Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Hráči jsou s volbou spokojeni

Sport

  10:34
PRAHA - Jedna z klíčových postav české fotbalové reprezentace brankář Petr Čech je s volbou Petra Rady za nového trenéra národního týmu spokojen. Podle gólmana londýnské Chelsea jde o dobrý krok, jelikož Rada se jako dosavadní asistent Karla Brücknera s týmem dobře zná a bude tak moci úspěšně navázat na předchozí Brücknerovu práci.

Reprezentanti jsou spokojení. foto: ČTK



"Podle mě je to dobrá volba. Rozhodovat ale samozřejmě budou výsledky, takže hodnotit budeme až v průběhu kvalifikace," uvedl Čech v rozhovoru pro své oficiální internetové stránky. "Je to trenér, který má hodně zkušeností jak z národního týmu, tak s vedením ligových mužstev. Věřím, že naváže na úspěšnou spolupráci a bude mít stejné výsledky, jaké měl trenér Brückner, a že se nám povede kvalifikovat se na mistrovství světa," dodal šestadvacetiletý brankář.


Zatímco většina odborné veřejnosti byla dnešním zvolením Rady na úkor druhého kandidáta Jozefa Chovance překvapena, pro Čecha to tak velké překvapení nebylo. "Volba mě nepřekvapila. Jak pan Rada, tak pan Chovanec byli vyrovnanými kandidáty, a nakonec padla volba na pana Radu. Podle mě to bylo hlavně proto, že s týmem nyní byl a že ho zná, což pro něj bylo výhodou," vysvětlil jeden z nejlepších gólmanů světa.


Čech, který je jedním ze dvou zástupců kapitána v národním týmu, již tuší, jak bude reprezentace pod Radovým vedením vypadat. "Mluvil jsem s ním ještě před volbou. Říkal mi své představy, kdyby angažmá u reprezentace získal. Ptal se mě na můj názor. Mohu jen zopakovat, že je to dobrá volba," prohlásil Čech.


Také záložník Marek Matějovský věří, že Rada přinese reprezentaci úspěchy. "Věřím, že je to úspěšná volba. Důležitější než jméno trenéra je, aby se vyhrávalo," uvedl záložník anglického Readingu. "Já žádného favorita neměl. Rozhodně jsem nečekal nedočkavě u
internetu, abych zjistil, kdo to bude," dodal jeden z účastníků nedávného mistrovství Evropy.


Naopak útočník Stanislav Vlček si novinku hned na internetu zjišťoval. "Zrovna si to tady na internetu čtu. Vedení svazu nakonec rozhodlo, že to bude Petr Rada. Věřím, že je to dobrá volba. Je to kvalitní trenér, který dostává velkou příležitost," řekl. Útočník belgického Anderlechtu si stejně jako Čech myslí, že o volbě rozhodl fakt, že Rada se jako dosavadní asistent s týmem zná. "Oba trenéry (Radu i Chovance) znám. Jsou to vítězné typy a kvalitní trenéři, ale ve prospěch Rady hrálo, že se s týmem zná. Nepůjde do nového prostředí," zhodnotil Vlček.


Bývalý útočník pražské Slavie či Olomouce si není jistý, jestli se Radovi skutečně povede přesvědčit některé hráče jako třeba Jana Kollera, aby ještě neodcházeli do reprezentačního důchodu. "Po prohraném zápase s Tureckem byl Honza hodně zklamaný a loučil se s námi, že definitivně končí. Ale víte, jak to chodí. Zda ho však trenér Rada přemluví, to opravdu netuším," řekl Vlček.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!