Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Hvězdný Ronaldo a ti ostatní. Dokáže Portugalsko navázat na zlaté Euro?

Sport

  10:23
PRAHA - Týmy jednoho muže jen zřídka opakují úspěchy z velkých fotbalových turnajů. Portugalci, kteří ovládli poslední Euro, se o to letos na mistrovství světa pokusí.

Polsko vs. Portugalsko (Ronaldo a Quaresma slaví). foto: Reuters

Portugalské vyhlídky na fotbalovém mistrovství se točí kolem jediného: formy Cristiana Ronalda.

A i nyní bude mužstvo spoléhat hlavně na hvězdného Cristiana Ronalda. Právě on má znovu svou přítomností spoluhráče namotivovat k lepším výkonům, on má strhnout mužstvo svým umem, nasazením a důležitými góly.

Pokud bude ve formě, mohou být Portugalci postrachem favoritů. Když se Ronaldovi dařit přestane, „evropští Brazilci“ se klidně mohou pakovat už po dvou zápasech...

Portugalsko vs. Francie, finále ME 2016 (Ronaldo koučuje).

V případě výpadku Ronalda očekávají Portugalci problém zejména se střílením gólů, protože jeho potenciální parťák v útoku André Silva letos skóroval za AC Milán ve čtyřiadvaceti zápasech pouze dvakrát!

Trenér Santos doufá, že si solidní výkony ze sezony vedle Ronalda udrží i záložník Bernardo Silva, který se trefil dvakrát v posledních čtyřech duelech anglické ligy a byl jedním z tahounů anglických šampionů z Manchesteru City.

I přesto, že jsou Portugalci evropskými šampiony, experti s nimi příliš nepočítají.

Ronaldo však umí divy a mnohokrát o tom fotbalové fanoušky přesvědčil.

Své zemi tak věří bývalý hvězdný záložník Louis Figo.

„Skupina B je extrémně těžká, ale Španělé a Portugalci jsou jinde než zbylé týmy a patří k favoritům celého turnaje. Maroko s Íránem odehrály skvělé kvalifikace, ale Portugalsko může dokráčet až na vrchol.“

Portugalsko vs. Francie, finále ME 2016 (zraněný Ronaldo).

Jasno má i další krajan, trenér Manchesteru United José Mourinho: „Portugalci mají zajímavý tým, ale všechno se točí kolem Ronalda. S ním je možné všechno, bez něj nic. To samé platí pro Argentinu s Messim. Oba jsou schopni strhnout celý tým a dotáhnout je až k poháru, v tom je jejich síla.“

Před dvěma lety Ronaldo kvůli zranění kolene nedohrál finále Eura proti Francii – druhý poločas strávil na lavičce jako kulhající „trenér“. Portugalce sice zachránil v prodloužení proti Francii málo známý útočník Eder, i tak byl ale považován za hlavního strůjce úspěchu Ronaldo.

Uběhly dva roky a nagelovaný střelec je stále největší hvězdou týmu. A platí to i na klubové úrovni v Realu Madrid. „Bílý balet“ po rozpačitém úvodu sezony nakonec slavil čtvrtý titul v Lize mistrů za posledních pět let. Španělský gigant má ale na rozdíl od Portugalska k Ronaldovi spoustu dalších prvotřídních hvězd.

Kromě Ronalda se Portugalsko svým kádrem těžko může porovnávat třeba s Brazílií, Německem či Španělskem...

„Máme ale v týmu nejlepšího hráče na světě, což je obrovská výhoda. Cristiano nám dodává klid a dělá všechny své spoluhráče lepšími. Chceme navázat na úspěch na Euru a věřím, že na to máme,“ říká s nadějí záložník ve službách AS Monako Joao Moutinho.

Ronaldo jako Eusébio

Před dvaapadesáti lety dosáhli Portugalci taženi další světovou hvězdou Eusébiem na bronz, vrcholem Ronaldovy generace na mistrovství světa je čtvrté místo z roku 2006.

Může Ronaldova parta své předchůdce vyrovnat či překonat?

Statný útočník má k tomu hned několik osobních motivací.

Cristiano Ronaldo.

Třeba že mu právě titul z mistrovství světa v mnohačetné sbírce trofejí chybí. Nebo že by mohl překonat věčného rivala Lionela Messiho z Argentiny, který s národním týmem na turnaji vybojoval „alespoň“ stříbro. Faktem však je, že se Ronaldo v národním týmu ne vždy cítí ideálně. Na světových šampionátech za něj dal za 13 zápasů na své poměry chabé tři branky. Na minulém turnaji dokonce mezi ním a vedením reprezentace panovala řada neshod.

Slavný se poté stal Ronaldův kritický výrok: „Kdyby byl v týmu víckrát Cristiano Ronaldo, bylo by to rozhodně lepší, ale nemáme ho.“

Svou výjimečnost může podtrhnout už v prvním zápase Portugalska proti Španělsku. Na programu je 15. června.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!