Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zatroubil, aby oslavil vyřazení íránských fotbalistů. Dostal kulku do hlavy

Íránští fanoušci před stadionem v Rajjánu před utkání mistrovství světa proti Walesu. Střetli se mezi sebou ti, kteří podporují protivládní protesty s těmi, kteří jsou stoupenci současného režimu. foto: AP

Řidič Mehran Samak v úterý večer ve městě Bandar Anzali, v severoíránském letovisku na březích Kaspického moře, zatroubil na oslavu vyřazení fotbalistů z mistrovství světa. A za to, že zmáčkl klakson na volantu, dostal kulku do hlavy, píše britský server BBC.
  15:01

Írán na šampionátu v Kataru zaujal povedeným výkonem a vítězstvím proti Walesu, ale také se hodně mluvilo o protivládních gestech fanoušků, o zpívání státní hymny či o potyčkách mezi íránskými příznivci.

Když v úterý večer íránský tým v rozhodujícím utkání o postup do osmifinále podlehl Spojeným státům (0:1), v ulicích měst davy lidí jásaly a tancovaly. Oslavovaly vyřazení národního mužstva, které podle protivládně naladěného lidu zradilo.

Mnoho Íránců odmítlo do dějiště turnaje vycestovat, protože národní fotbalové mužstvo berou jako nástroj, který slouží k oslavě a propagaci islámské republiky.

Státní média naopak fotbalisty chválila za vzornou reprezentaci. „Jsme na vás hrdí, pro nás jste vítězové.“

Íránští fotbalisté před úvodním duelem na turnaji proti Anglii nezpívali státní hymnu. Mlčením chtěli vyjádřit solidaritu s demonstranty, jejichž akce vláda brutálně potlačuje.

V Íránu se demonstruje od září poté, kdy v policejní cele zemřela dvaadvacetiletá Mahsa Amíniová, zatčená mravnostní policií v Teheránu za údajné porušení přísných pravidel ohledně nošení hidžábu.

Podle organizace Iran Human Rights si zásahy policie od té doby vyžádaly nejméně 448 mrtvých včetně šedesáti dětí. Více než 18 tisíc lidí bylo zatčeno.

Šampionát zároveň posloužil k tomu, aby se svět dozvěděl, co se v Íránu děje. Někteří fanoušci na tribunách stadionů oblékli trika s heslem „Žena, život, svoboda“.

Před dalším utkáním s Walesem už fotbalisté hymnu zpívali, stejně jako před závěrečným duelem se Spojenými státy. Podle zahraničních médií režim pohrozil hráčům represemi, například vězením a mučením rodinným příslušníkům.

Přesto někteří demonstranti zpěv hymny považovali za zradu toho, za co bojují. Proto vyřazení ve skupině oslavovali.

Iran Human Rights oznámila, že bezpečnostní síly mimo jiné zastřelily sedmadvacetiletého Mehrana Samaka, když v úterý večer zatroubil, aby oslavil porážku.

Represivní složky zabíjení pokojných demonstrantů popřely. Jak píše BBC, na různých záznamech je však vidět, že například ve městě Behbahan na jihozápadě země do lidí střílely.

Přímo v Kataru docházelo k potyčkám mezi stoupenci vládního režimu a fanoušky, kteří jsou na straně demonstrantů.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!