Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Irsko si na mistrovství světa nezahraje, systém turnaje nelze změnit

Sport

  16:00
KAPSKÉ MĚSTO - Fotbalisté Irska se 33. účastníkem mistrovství světa v Jihoafrické republice nestanou. Irové navrhli rozšíření závěrečného turnaje poté, co je v baráži vyřadila Francie kontroverzním gólem, který padl po ruce útočníka Thierryho Henryho. Podle generálního sekretáře mezinárodní federace FIFA Jeroma Valckeho však není možné irské žádosti vyhovět.

Henry se omlouvá? foto: AFP

"Neřekl bych, že je to nesmysl, ale podle mého názoru je to nemožné," uvedl dnes Valcke v Kapském Městě, kde se ve středu uskuteční mimořádné zasedání výkonného výboru FIFA. To by se mělo vedle současné rozsáhlé sázkařské aféry v evropském fotbalu a možného nasazení brankových rozhodčích na šampionátu zabývat i irskou žádostí o dodatečné zařazení na MS.

Valcke však tvrdí, že systém turnaje, který bude rozlosován v pátek, nelze měnit. Navíc pokud by FIFA vyhověla Irům, spustilo by to podle něj lavinu žádostí od celků, které se cítí podobně poškozeny. "Není možné uvažovat o tom, že na mistrovství světa v Jižní Africe bude hrát více než 32 mužstev," uvedl Valcke.

Podle něj se už na schůzce s irskými funkcionáři před několika dny vyjádřil k jejich návrhu zamítavě i prezident FIFA Sepp Blatter, který v pondělí o irské iniciativě informoval. "Jasně řekl, že je to nemožné. Kdybychom to udělali, proč bychom (na MS) nevzali i Kostariku a další?" dodal Valcke.

Blatter prý nicméně slíbil, že se irský návrh ve středu objeví na programu jednání výkonného výboru. Také Kostarika si u FIFA stěžovala, že vypadla gólem, který neměl platit. Podle názoru představitelů kostarického svazu padla rozhodující branka v baráži s Uruguayí z ofsajdu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!