Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Špičky Juventusu v potížích. Za falšování účetnictví hrozí trest i Nedvědovi

Viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd před turínským derby foto: Reuters

Italská prokuratura požaduje v kauze údajného falšování účetnictví i osmiměsíční zákaz činnosti pro Pavla Nedvěda, viceprezidenta fotbalového Juventusu. Právě kolem turínského celku a také Neapole se skandál točí.
  16:30

Nejtvrdší tresty prokuratura žádá pro bývalého sportovního ředitele turínského klubu Fabia Paraticiho a pro šéfy Juventusu a Neapole Andreu Agnelliho a Aurelia De Laurentiise. Klubům hrozí vysoké pokuty.

Informoval o tom italský deník La Gazzetta dello Sport, který kauzu už loni v listopadu popsal jako první.

Pro Paraticiho, který nyní působí v Tottenhamu, navrhuje prokuratura zákaz činnosti až na 16 měsíců. Pro Agnelliho chtějí žalobci roční trest a pro De Laurentiise 11 měsíců. 

Z podvodů při uvádění hodnoty hráčů v účetnictví je obžalovaných zhruba 60 funkcionářů z 11 klubů, z nichž pět je ze Serie A. Vedle Juventusu a Neapole se jedná také o Sampdorii Janov, FC Janov a Empoli.

Turínský klub vyšetřovatelé podezřívají, že vydal faktury za neexistující služby a poskytl nepravdivé informace investorům. U Neapole se domnívají, že celek podvodně snížil účetní hodnotu nigerijského hráče Victora Osimhena, kterého předloni koupil z Lille.

Viceprezident Juventusu Pavel Nedvěd s hráči slaví zisk devátého italského...
Prezident Juventusu Andrea Agnelli (vpravo) a viceprezident Pavel Nedvěd...

Oficiálně za 71,2 milionu eur, jenže hned 20 milionů z částky tvořily čtyři přestupy z Neapole do Lille. Konkrétně se stěhovali Orestis Karnezis, Ciro Palmieri, Claudio Manzi a Luigi Liguori. Vyšetřování nicméně ukázalo, že jejich hodnota byla ve skutečnosti o 19 a půl milionu eur nižší!

Účetně vykázané náklady, respektive příjmy, se nafoukly, což bylo výhodné jak pro Neapol, tak pro Lille, protože klub Ligue 1 se v té době nacházel ve finančních problémech a potřeboval vykázat obrovský zisk z Osimhenova prodeje.

Mimochodem, tři ze zmíněných čtyř fotbalistů za Lille nikdy nenastoupili a z klubu byli o rok později propuštěni.

Juventus podle vyšetřovatelů prováděl totéž, jen v mnohem větším měřítku a systematicky.

Podle La Gazzetta dello Sport se u turínského klubu rozebírají transakce z let 2019 až 2021, u nichž měl Juventus vykázat neexistující zisky o objemu šedesát milionů eur. Nesrovnalosti se údajně objevily například u transferu Miralema Pjaniče z Juventusu za Arthura Mela z Barcelony v roce 2020.

Do případu je zapletený i Nedvěd, bývalý kapitán české reprezentace a držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy za rok 2003. Za Juventus hrál v letech 2001 až 2009, po skončení kariéry se přesunul do vedení klubu a od roku 2015 je jeho viceprezidentem.

Slyšení budou pokračovat ve čtvrtek a v pátek, vynesení prvoinstančního rozsudku se očekává hned po Velikonocích.

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč