Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Izrael - Česko 1:0, trest za pasivitu, mladíci v závěru přišli o postup

Zklamaní fotbalisté českého výběru po prohře s Izraelem foto: Pavel Jiřík ml./FAČR

Čeští reprezentanti si čtvrtfinále na fotbalovém mistrovství Evropy do 21 let nezahrají. V závěrečném utkání skupiny podlehli po bojácném výkonu Izraeli 0:1.
  17:48aktualizováno  20:26

Po dvou sympatických vystoupeních proti favoritům z Anglie a Německa je to pro české mladíky vystřízlivění.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Už se viděli ve vyřazovací fázi, kterou by v sobotu načali proti domácím Gruzíncům. Jenže deset minut před koncem klíčového zápasu s Izraelem na nevlídném stadionu v Kutaisi neodvrátili míč z vlastního vápna, na centr z levé strany naskočil Gandelman a hlavou překonal gólmana Jaroše.

Byl to trest za pasivitu, s kterou Češi do posledního utkání skupiny nastoupili.

„Vůbec nevím, co říct. Jsme všichni zklamaní a zničení,“ odpovídal bezprostředně po zápase do kamery České televize stoper Tomáš Vlček.

Proti Izraeli Čechům stačila k postupu i remíza: vsadili na čirý pragmatismus, nikam se nehnali, čekali...

Platí, že posledním českým týmem, který postoupil na malém Euru ze skupiny, je ten kolem kapitána Dočkala, brankáře Vaclíka či útočníka Kozáka z roku 2011. Svěřenci kouče Suchopárka byli blízko.

Na pochvalu byl jejich aktivní výkon proti Anglii, byť prohráli 0:2. Ještě lepší bylo představení proti favorizovanému Německu, které Češi porazili 2:1. Do zápasu s Izraelem ale jakoby nastoupilo úplně jiné mužstvo.

Nesmělé, ustrašené, zakřiknuté.

ZNÁMKOVÁNÍ

Ohodnoťte výkon českých fotbalistů.

„Nebyli jsme aktivní, hráli jsme ve stoje, bylo to jen čekání na gól. Takhle to přece nejde,“ kroutil hlavou záložník Adam Karabec.

Dlouho se hrálo bez šancí a jakýchkoli zajímavých momentů, a tak se trenéři v čele s Janem Suchopárkem pokusili oživit hru poločasovým dvojstřídáním: místo Kušeje s Karabcem přišli Šulc a Daněk. Ještě dřív se zranil Vitík, kterého už po deseti minutách nahradil Vlček, problém byl ovšem od začátku jinde.

Chyběly odvaha, elán, sebevědomí. S přibývajícími minutami se navíc čeští mladíci stále více stahovali před vlastní šestnáctku.

Přežili šanci Turgemana zkraje druhé půle, zatímco sami útočili sporadicky. Klíčový souboj před gólem následně prohráli Žambůrek s Fukalou, kteří se nechali zválcovat rozběhnutým soupeřem.

O potíže si však od první chvíle koledoval celý tým...

Pavel Šulc se zlobí na své spoluhráče z českého týmu během utkání proti Izraeli
Čeští parťáci Vasil Kušej a Adam Karabec během utkání reprezentační...

Vždyť Češi začali hrát až po inkasovaném gólu, kdy už bylo pozdě. Daňkovu ránu z přímého kopu v nastaveném čase vyrazil brankář Peretz a dobře postavený Vlček pak volil po další standardce místo střely nepřesnou přihrávku hlavou.

„Chtěli jsme zalézt a počkat si na ně, ale tohle bylo až moc. Měli jsme to v hlavách a na remízu hráli až příliš,“ litoval v dalším televizním rozhovoru útočník Daniel Fila.

Češi skončili se třemi body ve skupině třetí za suverénní Anglií a právě za druhým Izraelem. Nejhorší bylo překvapivě Německo.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!