Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jablonec si poradil i s Baníkem

Sport

  23:44
JABLONEC - Fotbalisté Jablonce porazili v dohrávaném utkání druhého kola první ligy 2:1 Baník Ostrava, který na Střelnici prohrál po sedmi letech. Svěřenci Františka Komňackého, kteří na jaře dlouho bojovali o záchranu v nejvyšší soutěži, vyhráli i druhý zápas v nové sezoně. V tabulce jsou na čtvrtém místě za trojicí dalších týmů s plným bodovým ziskem.

Boj v Jablonci. foto: ČTK

Za Jablonec poprvé nastoupila v základní sestavě letní útočná posila David Lafata a právě jeho průnik, který hasil jen za cenu faulu Bolf, stál v 6. minutě u zrodu vedoucí branky domácího týmu. Na následný přímý kop Žofčáka vyskočil nejvýše Pavlík a ostravský gólman Vašek se po přesné hlavičce natahoval marně.

Po přestávce vyběhl Baník na trávník jako vyměněný. Zrychlil a zpřesnil kombinace a domácí byli najednou rádi, že stíhají bránit. Vyrovnání měl téměř vzápětí na noze Svěrkoš, ovšem skvěle vyběhnutý Špit byl opět proti a ostrou střelu vyrazil. V době vrcholícího náporu hostů však v 71. minutě ze strany výborně zacentroval domácí Žofčák a volný Slovák Hesek, který předtím nahradil zraněného Lafatu, vstřelil hlavou premiérový gól v české lize.

Osm minut před koncem dostal zdánlivě rozhodnutý zápas novou zápletku. Lukeš si vyměnil míč se Svěrkošem a špičkou kopačky snížil. Na víc však už mocně finišující Baník nedosáhl. Duel dvou soupeřů, který většinou končí remízou, tak přinesl poprvé od dubna 2001 vítěznou radost Jablonci. Výhra je pikantní pro domácí trenéra Komňackého, jenž s Ostravou v roce 2004 získal mistrovský titul.

Jablonec je zatím zřejmě největším překvapením ligy. Tým, který hrál v minulé sezoně prakticky do poslední chvíle o záchranu, dnes porazil favorizovaný Baník Ostrava a neztratil v novém ročníku ani bod. "Jsme rádi, že jsme znovu získali tři body. Porazit tak těžkého soupeře, jakým je dneska Ostrava, je pro naše mužstvo velký úspěch a všichni z toho máme velkou radost," uvedl po zápase jablonecký kouč František Komňacký.

V jabloneckého nahrávače se proměnil Igor Žofčák. Nejprve našel hlavu Pavlíka a po změně stran zacentroval na Heska. "Věděl jsem, že Hesek je dobrý hlavičkář a je dobře, že to potvrdil. Ze stran máme dávat hodně centrů, někdy se to povede někomu jiného, dneska mně. Jsem rád, že to vyšlo, tři body jsme získali díky kolektivnímu výkonu," řekl Žofčák.

Na ostravské straně naopak zavládlo zklamání, ambiciózní tým poprvé v sezoně klopýtnul. "Myslím, že se rozhodlo v prvním poločase. Nedostali jsme se do hry a to, co jsme chtěli předvádět, jsme začali hrát až v druhém poločase. Bohužel jsme neproměnili některé velice dobré příležitosti a snížili až za stavu 0:2," posteskl si kouč Karel Večeřa.

Výsledek:

FK Baumit Jablonec - Baník Ostrava 2:1 (1:0)

Branky: 6. Pavlík, 71. Hesek - 82. Lukeš. Rozhodčí: Adam - Lhoták, Mencl. ŽK: Zábojník, Klapka, Huber - Bolf, Svěrkoš, Neuwirth. Diváci: 4025.


Autor: