Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jak se žije Bohemce, kterou nikdo nechce?

Sport

  11:37
PRAHA - Fanoušci jim přezdívají „falešná Bohemka“, nemají vlastní stadion, historii a ani jasno o své budoucnosti. Po nedělním vítězství nad Spartou však prožili svých patnáct minut slávy i fotbalisté Bohemians Praha.

Bohemka netáhne. Kotel domácích fanoušků zelenobílých se nezaplnil ani při pražském derby se Spartou. Před nedělním utkáním měli Bohemians průměrnou návštěvnost 1765 diváků, což je stejně jako před třemi lety „vesnické“ Blšany. foto: ČTK

Klíč k Bohemians

BOHEMIANS PRAHA (1. liga)
*průměrná domácí návštěva: 2106 diváků
* poslední tři sezony: ČFL (3. místo), postup z ČFL (1. místo), postup z 2. ligy (1. místo).
* stadion: Žižkov

BOHEMIANS 1905
(2. liga)
*průměrná domácí návštěva: 6339 diváků
* poslední tři sezony: ČFL (4. místo, odkoupení licence), postup z 2. ligy (2. místo), sestup z 1. ligy (15. místo)
* stadion: Ďolíček

Pro ligového nováčka to byl vrchol podzimu. Realita klubu, který by část fanoušků nejraději z první ligy vymazala, přesto zůstává stejně šedivá jako sídliště pražského Střížkova, kde trénuje. „Averze vůči nám mě štve, ale zase nás to motivuje. Vždy říkám: Kluci, zabejčíme se a ukážeme jim to,“ vypráví kouč Bohemians Luboš Urban.

Zásluhou sparťanských fanoušků se sice průměrná návštěvnost domácích zápasů střížkovského klubu zvýšila na 2106 diváků, ale i to je nejméně v celé lize. „Trápí nás to. Snažíme se fanoušky lákat, ale ještě v tom máme mezery,“ přiznává šéf Bohemians Karel Kapr.
Permanentky se neprodávají, ale rozdávají. Vlastní je pět set fanoušků, ale i tak si Urbanův tým může ve svém azylu na Žižkově o domácí atmosféře nechat jen zdát. „Nedělám si iluze, že na nás bude chodit několik tisíc lidí. Je to těžké, ale už jsme si zvykli,“ říká Urban.

Na skromné podmínky si musel ostatně zvyknout i on. Klub s rozpočtem 30 milionů korun musí šetřit, a proto je Urbanova kancelář v chátrající budově u střížkovského hřiště zároveň řídícím střediskem celého klubu. Žádné sekretářky, jen jedna místnost. „Děláme to ve čtyřech lidech, máme suverénně nejnižší rozpočet v lize, ale jak vidíte, jde to,“ usmívá se Urban.

„Potřebujeme někde zakotvit“ Na hřišti pod jeho okny, které původně patřilo klubu ČKD Kompresory, kdysi s fotbalem začínal i Tomáš Rosický, jenže tím se v Bohemians chlubit nemůžou. Nemají pořádný stadion, natož minulost. „Samozřejmě, že bych chtěl vlastní stadion a kotel fanoušků, ale to je všechno v plenkách. Předběhli jsme dobu,“ krčí rameny Urban.

Jedna Bohemka se chce sloučit, druhá soudit
Spor o „pravost“ dvou klubů s klokanem ve znaku se vleče už přes tři roky. „Přijde mi absurdní, že se uměle vytvořený klub snaží přiživit na jménu Bohemians. Nechápu, proč na jménu tak lpí,“ říká na adresu klubu ze Střížkova ředitel druholigových Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.
 Na své verzi však trvá i druhá strana. „My svoji historii máme, akorát se k ní hlásí někdo jiný,“ oponuje šéf prvoligové Bohemky Karel Kapr.
 Příčina sporů vězí v událostech z hektického jara 2005. Tehdejší druholigoví Bohemians zkrachovali a přišli o profesionální licenci. Toho využil Kapr, od TJ Bohemians si pronajal logo a název klubu a přejmenoval jím svůj třetiligový Střížkov.
 Mezitím však fanoušci původních Bohemians v Ďolíčku vlastními silami slavný klub znovu vzkřísili a jejich Bohemians 1905 pak označil za „pravou“ Bohemku i fotbalový svaz. Bohemians ze Střížkova naopak vyloučil ze soutěže, jenže z rozhodnutí soudu svůj verdikt později zrušil.
 „Papírově jsme pravá Bohemka asi my, ale je mi jasné, že Bohemka patří do Ďolíčku. Chyba byla, že se Střížkov tehdy rovnou nepřestěhoval do Ďolíčku,“ tvrdí střížkovský kouč Luboš Urban.
Pokud se jeho tým v první lize udrží a Bohemians 1905 do ní postoupí, hrozí, že v jedné soutěži budou dva kluby s téměř totožným názvem. Byl by to světový unikát. „Přál bych si, aby byla jen jedna Bohemka, ale sloučení teď už asi není možné. Došlo to příliš daleko,“ uznává i Urban.
Sloučení, které navrhuje Kapr, odmítá i Přibyl. Podle něj se spor vyřeší jen u soudu, který by Bohemians Praha nařídil přejmenování. „Je to začarovaný kruh, ale sloučení je pro nás nemyslitelné. Nebyl by to happyend, ale spíš konec příběhu,“ tvrdí Přibyl.

Jeho hráči neustále kočují. Trénink na Střížkově, regenerace v sousedních Letňanech a zápasy na vypůjčeném stadionu Viktorie Žižkov. Za rok je podnájem vyjde na čtyři miliony. „Je to azyl, ale nám je na Žižkově dobře. Pokud na nás nebude chodit přes dva tisíce lidí, je to dostačující,“ tvrdí Kapr. Bohemians chtějí přilákat fanoušky, kterým nejde v první řadě o klub, ale o samotný fotbal. Jenže klub bez identity a vztahu k tradiční lokalitě hledá příznivce těžko. Nebýt výsledků, možná byste zapomněli, že prvoligoví Bohemians vůbec existují. Jsou neviditelní.

„Potřebovali bychom někde zakotvit. Tento klub patří na Prahu 9, tady by na nás lidé určitě chodili. Ale rozšířit střížkovský stadion, aby se tady mohla hrát první liga, není jen tak,“ rozhlíží se Urban.
Situaci ještě zhoršuje jméno a logo slavného klubu z Vršovic, které podle mnohých používá Střížkov přes tři roky neprávem. Fanoušci Bohemians 1905 mají jasno: „falešná“ Bohemka je ta prvoligová. „Občas se nám ozve hráč, že by za nás chtěl hrát. Až když začne líčit, jak se mu líbí Ďolíček, dojde mi, že si nás spletl,“ posteskne si Urban. Slavné jméno fanoušky dráždí Klub, který za dva roky vystoupal ze třetí ligy mezi domácí elitu, se pohybuje ve zvláštním vakuu. Není to Střížkov, ale ani tradiční Bohemka. „Myslím, že hodně lidí už pochopilo rozkol mezi Bohemkami a spoustu z nich jsme získali na svoji stranu,“ oponuje Kapr.

Název jeho klubu však většinu fanoušků mate a dráždí zároveň. I proto nebyl Urbanův tým pozván na dva největší zimní turnaje v Praze. „Prý bychom nepřitáhli diváky,“ zlobí se kouč, který musí vymyslet zimní přípravu jinak.

S budoucností Bohemians je to už horší. Budou stále hrát na Žižkově? Budou se dál hlásit k tradici vršovického klubu? Jasněji prý bude až na jaře. „Doporučovali nám, ať se přejmenujeme, ale to je věc majitelů,“ přemýšlí Urban.

Šéf klubu Kapr ví zatím jistě jen jedno: jména Bohemians se vzdát nechce. „Pochopte, že my jsme obětovali vlastní jméno. Ve prospěch Bohemky jsme zrušili Střížkov, aby se slavný klub udržel v soutěži,“ říká důrazně Kapr.


Fandové z Ďolíčku jsou slepí


Klokan. Střížkovský klub v zápase se Spartou poprvé představil tradičního maskota Bohemians. Říká o sobě, že nikdy nefandil konkrétnímu klubu, ale postup „střížkovské“ Bohemky do první ligy všechno změnil. „Když koukáte v televizi na akční film, také většinou fandíte tomu slabšímu,“ vysvětluje Roman Fišer (39), proč se z něj stal šéf kotle Bohemians Praha.

Jak vypadá skalní fanoušek vašeho klubu? 
Máme jiné představy o fandění, chceme vytvořit nový typ fanoušků, kteří nejsou agresivní a fandí slušně. Kdo má chuť, může si přijít zafandit. Fandíme prostě Bohemce a je nám dobře.

Jenže moc fanoušků zatím nechodí. Nemáte z prázdných tribun špatný pocit? 
Je to smutné, ale snad se to zlepší. Chceme naplňovat naše heslo „Bavíme se fotbalem“. Bylo by třeba hezké, kdyby se na nás přišli podívat i kluci z Bohemians 1905.

Proč radši nechodíte do Ďolíčku, kde podle mnohých hraje "pravá" Bohemka? 
Atmosféra v Ďolíčku se mi líbí, klidně bychom šli fandit i tam, ale problém je ve fanoušcích Bohemians 1905.

Proč?
Je těžké je přesvědčit, jak to bylo s Bohemkou doopravdy. Jsou podvedení a slepí. Oni za nic nemůžou, ale pravda je jinde. Naše vedení nikomu nechtělo krást název, chtěli Bohemku zachránit. Bylo to myšlené dobře.

Nebylo by lepší, kdyby váš klub to slavné jméno nenosil? 
Jasně, kdyby FC Střížkov porazil Liberec, byla by to větší frajeřina. Ale pokud má naše vedení pravdu, nemůže ustoupit, protože by tím přiznalo chybu.

Věříte, že mají Bohemians Praha budoucnost? 
Záleží, jestli se v lize udržíme. Nebylo by špatné, kdyby se pak obě Bohemky spojily. Byl by to krásný happyend.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!