Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Jankto promluvil: Můžu být terčem narážek, ale reagovat nebudu. Chci inspirovat

Jakub Jankto střílí první gól v dresu Sparty, trefuje se na hřišti Teplic. foto: Ondřej BičištěMAFRA

Přiznal, že se mu po pondělním veřejném coming outu ulevilo. „Byla to věc, s kterou jsem se dlouho pral,“ říká český reprezentant Jakub Jankto, jenž jako jeden z prvních aktivních fotbalistů oznámil, že je homosexuál. „Chci dát ostatním lidem hlavně pozitivní příklad.“
  21:11

„Rád bych ukázal i dalším klukům, kteří třeba mohou mít z podobného kroku obavy, ať nemají strach,“ zmínil Jankto ve čtvrtek odpoledne v pořadu 20 minut Radiožurnálu v Českém rozhlase.

Promluvil poprvé od svého pondělního coming outu.

„Asi neumím určit jeden zásadní okamžik, kdybych se rozhodl: A teď s tím půjdu ven. Vyplynulo to postupně. Asi před rokem a půl jsem o své orientaci poprvé řekl rodičům i nejlepšímu kamarádovi, před pár měsíci jsem o všem promluvil v kabině,“ přiblížil Jankto.

Ocenil, jak tenkrát jeho slova přijali spoluhráči. Děkoval také vedení Sparty, s kterým chystané prohlášení konzultoval.

„Není to záležitost, kterou světu oznamujete každý den. Věděl jsem, že vzbudí velkou reakci, a chtěl jsem zvolit tu nejlepší formu. Musím poděkovat Brianu Priskemu, s kterým jsem o všem několikrát mluvil a kterého si hodně vážím jak jako trenéra, tak jako člověka. Hodně mi pomohli i František Čupr (generální ředitel), Tomáš Rosický (sportovní ředitel) a další.“

A k okamžité podpoře Sparty se záhy přidali další i fotbalové osobnosti a velké kluby z celého světa.

Před duelem Ligy mistrů se na Jankta novináři ptali i Neymara, brazilské hvězdy, na sociálních sítích mu tleskal Bruno Fernandes z Manchester United a anglická kapitánka Leah Williamsová slíbila, že českého reprezentanta podpoří v nadcházejících mezistátních zápasech duhovou páskou.

„Moc si těch reakcí, které jsem ani neměl šanci všechny projít, vážím,“ pokračoval Jankto. „Bylo to obrovské, neskutečné, fantastické. Asi by mě nenapadlo, že se za mě postaví největší kluby a organizace světa.“

Přesto mezi elitními hráči zůstává výjimkou. Přitom v ženském fotbale jsou veřejné coming outy relativně běžné.

Jakub Jankto

„Přijde mi, že pro společnost je homosexualita u žen snáze uchopitelná. Zejména pokud jde o fotbal. Určitě není náhoda, že jsem jedním z prvních, kdo podobným způsobem vystoupil. Snad se brzy dočkáme doby, kdy se lidi nebudou pozastavovat nad tím, jakou máte orientaci,“ řekl Jankto, který odmítá, že by se měl nyní stát jednou z hlavních tváří české LGBT+ komunity.

„Nechci stát nikde v popředí. Chci se zase hlavně soustředit na fotbal,“ uvedl.

Jaké to vlastně bude, až se zase vrátí na trávníky?

„Bylo by naivní si myslet, že budou přicházet jen samé pozitivní reakce,“ tuší. „Kdo bude mít potřebu mi nadávat, ať ji má. Já ale reagovat nechci. Jsem si vědom, že jsem první a že se pro někoho můžu stát terčem. Budu na očích a bude jen na mně, jak to ustojím,“ uvědomuje si.

„Vím, že fotbalové prostředí může být trochu homofobní, že u každého týmu jsou stovky nebo tisíce ultras, kteří tohle téma nepodporují. Ale možná je to jen tím, že nemají pozitivní příklady,“ uvažuje Jankto. „Třeba si fanoušci, kteří by v minulosti použili nějaké vulgarismy, své chování rozmyslí. Já si každopádně žádné přehnané negativní reakce představovat nechci,“ poznamenal.

Do soutěžního zápasu zasáhl naposledy v listopadu, na startu jarní části ligy ale kvůli zdravotním problémům zatím nehrál. „Teď jsem ovšem zase stoprocentně nachystaný,“ slíbil. Sparta hraje v neděli večer s Jabloncem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!