Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Klubová láska až za hrob? Ta dávno neplatí. Fotbalové provokace pokračují

Přestoupí bývalý slávista Jakub Jankto do Sparty? foto: AP

Když na slávistickém stadionu v Edenu projdete klubovým muzeem, zahnete doleva a po schodech se vydáte do patra, můžete se - kromě řady dalších relikvií - pokochat pohledem na zasklený dres italské Sampdorie Janov.
  12:55

Fixou je na něm velkými písmeny dopsané věnování: „Pro moji milovanou Slavii.“

Podepsán Jakub Jankto, záložník fotbalové reprezentace.

A možná už brzy nová posila Sparty, kam podle posledních zpráv zamíří na hostování s opcí ze španělského Getafe.

Pokud tenhle přesun klapne - a zdá se, že Sparta má eminentní zájem - vznikne další výbušné spojení. Více než stoleté napětí mezi kluby s velkým „S“ se ještě vyšponuje.

Jako by nestačilo, že Sparta už z Ruska přilákala střelce Kuchtu, nedávnou slávistickou oporu.

Jan Kuchta, nový útočník fotbalové Sparty.

Teď má zálusk na Jankta, levonohého šikulu a přemýšlivého chlapíka, který vedle fotbalu buduje paralelní kariéru coby vlastník esportového týmu a plynule se domluví třemi světovými jazyky. Má ale i ponurou část života, v níž se jeho bývalá partnerka nechává v bulvárních médiích citovat, že Jankto neplatí alimenty na syna.

Hubený záložník se během své fotbalové cesty profiloval jako zarytý slávista, ačkoli za áčko neodehrál v soutěžním zápase ani minutu a už jako teenager zamířil do Itálie.

Když před dvěma týdny dostal v internetovém vysílání od jednoho z diváků otázku, jestli by náhodou nešel do Sparty, s vážnou tváří odpovídal: „V tomhle jsem věrný. Jednou jsem hrál za Slavii, tak jsem slávista.“

Když mu během pondělka fanoušci na sociálních sítích začali předhazovat spekulace o stěhování do Sparty, zmíněný rozhovor už jen zlehčoval a tvrdil, že mluvil v nadsázce.

Jestli tohle vysvětlení bude případně sparťanům stačit, to se teprve uvidí.

Slávistům zcela jistě ne, ti už teď jeho pletky s arcirivalem těžce nesou.

A liga zažívá další pozoruhodný přestupový nápad, se kterými se roztrhl pytel. Nejdřív svou konkurenci štvala Slavia. Z daleké Arábie získala rumunského záložníka Stancia, který před přestupem dělal ve Spartě kapitána. Pak loni po skončení smlouvy přetáhla srbského záložníka Plavšiče, jenž do poslední chvíle zapíral, že by se Slavií vůbec jednal. Nakrknutí sparťani dali bývalým hráčům pěknou sodu.

Přestupy na nejslavnějších adresách se nadále neodpouštějí, nicméně jsou stále častější. Teď se k dráždivých akcím rozhoupala Sparta.

Odplata je několikanásobná.

Kromě útočníka Kuchty se sparťané domluvili také s dalším exslávistou Zeleným, který si během letní přípravy vybojoval místo ve středu obrany. K tomu přišel také hradecký pracant Mejdr, kterého si slávistický kouč Trpišovský vytipoval jako posilu do své obrany.

A teď je ve hře 26letý Jankto, stálice v reprezentačním výběru trenéra Šilhavého.

Dobrá volba, nebo risk?

Sezonou ve španělském Getafe se Jankto protrápil. I kvůli bolavému kotníku jen šestkrát nastoupil od začátku, gól nedal žádný. Do statistik se zapsal dvěma asistencemi a červenou kartou. Od začátku března odehrál jediný zápas, jinak seděl na lavičce či na tribuně.

Tak znovu: dobrá volba, nebo risk?

Na zamýšlené stěhování na Letnou se můžete dívat z několika úhlů.

Jako věrný slávista: Zradil! A zaslouží si pohrdání.

Jakub Jankto ještě v dresu Slavie v souboji s Alešem Matějů.

Jako sparťan optimista: Skvělý tah, naštveme konkurenci a ještě máme výtečného levého záložníka, což je místo, které nám hapruje.

Jako sparťan pesimista: Když nalevo vyhořel Ladislav Krejčí, navrátilec z Boloni a klubový patriot, jak nám může pomoct slávista, který půl roku nehrál?

Jako nezávislý fanoušek: Pro ligu velmi zajímavý tah. Sparta sice Jankta nevyužije ve čtvrteční extrémně důležité odvetě se Stavangerem, v níž půjde o postup do další kvalifikační fáze Konferenční ligy, ale pro domácí soutěž je to jméno jako hrom. Tím spíš, když při soutěžení Slavie a Sparty ještě přituhne.

Jako Jankto: Nejdůležitější úhel pohledu, neboť jen on ví, jak se věci mají. Třeba je v klinči a musí se rozhodnout, jak pokračovat v kariéře. Jestli někde zastrčený, nebo stále na hlavní scéně.

Ale pokud skutečně oblékne rudý dres, musí počítat s tím, že ho čeká velký boj o přijetí i odpuštění.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...