Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kopic po těsné výhře: Žádný ťukes jsem od nás nečekal. Hlavně ať postoupíme

Plzeňský Jan Kopic vede míč před Malikem Abubakarim, útočníkem finského HJK Helsinky. foto: AP

Ještě než stihl odpovědět na první otázku, kolemjdoucí spoluhráč Tomáš Chorý ho poplácal po zádech. Plzeňský fotbalista Jan Kopic v Helsinkách rozhodl o prvním vítězství sezony. „Pro nás je tohle životně důležitý zápas. Snad ten gól bude postupový,“ přál si po výhře 2:1.
  21:57

Viktoria má našlápnuto výborně. Příští úterý ji v domácí odvetě s HJK stačí neprohrát, aby postoupila do třetího předkola Champions League. Navíc by si předčasně zajistila podzimní účast v Konferenční lize.

„Do odvety se ale musíme zlepšit,“ uvědomuje si Kopic, plzeňský záložník, jenž bezprostředně po prvním utkání ve Finsku odpovídal pro Českou televizi. Nebýt jeho akce, kterou po necelé hodině hry rozjel společně s parťákem Buchou, dost možná by se Plzeň domů vracela v pochmurnější náladě.

Krátce poté, co se domácí díky Radulovičově gólu vrátili do hry, si Kopic navedl míč na levačku a krátkým švihem z osmnácti metrů překvapil brankáře. Pálil nechytatelně k přední tyči.

„Přesně tak, jak to umím. Tohle seknutí levou nohou k bližší tyči je takové moje tajemství,“ culil se do kamery. „Kdybych se pokoušel střílet k zadní tyči, dost možná bych si vyhodil koleno.“

Plzeň vstoupila do soutěžního ročníku jako první ze všech českých týmů a lepší začátek si ve Finsku ani nemohla přát.

„Po pěti minutách jsme vedli díky penaltě a pak jsme hráli z bloku ten náš fotbal. Škoda, že Choras neproměnil druhou šanci, dával to tam ještě někomu do prázdné a gól z toho nebyl,“ komentoval Kopic důležitý moment prvního poločasu.

Po promrhané tutovce se totiž domácí probudili. „Dostali nás pod tlak, což vyvrcholilo gólem po přestávce. Po dvou odrazech to tam dotlačili, štěstí, že jsme se rychle oklepali,“ ulevil si Kopic, který s novináři mluvil už před utkáním.

Na letišti se společně s asistentem Pavlem Hováthem zdráhal přijmout roli favorita. Reakce po zápase?

„Hrálo se na umělce, pro nás to navíc byl skutečně životě důležitý zápas,“ zopakoval. „Ne, nečekal jsem od nás žádný ťukes, důležité je, že jsme dva jedna vyhráli, a teď všichni doufáme, že příští týden postoupíme.“

Autor: