Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kuchta má do září utrum. Za šlápnutí na libereckého Vliegena dostal trest pět zápasů

Sparťanský útočník Jan Kuchta ošklivě fauluje libereckého gólmana Oliviera Vliegena v ligovém utkání. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Sparťanský fotbalista Jan Kuchta si nezahraje pět utkání. Disciplinární komise útočníka potrestala za vyloučení v duelu prvního kola v Libercem, v jehož závěru šlápl na hlavu soupeřovu brankáři Olivieru Vliegenovi.
  15:14aktualizováno  15:36

V praxi to znamená, že Kuchta bude Spartě k dispozici až v září na sedmé kolo se Zlínem. Nesmí zasáhnout do střetnutí v Českých Budějovicích, s Olomoucí, v Mladé Boleslavi, s Bohemians a v Jablonci.

Reprezentační forvard obdržel distanc téměř na horní hranici, za surovou hru mu hrozila stopka na jeden až šest zápasů a také až padesátitisícová pokuta.

Provinil se těsně před koncem nedělního duelu s Libercem, který Sparta prohrála 1:2. Kuchta se prodíral před protivníkova gólmana, ale nedokázal se protáhnout kolem stopera Filipa Prebsla. Brankář Vliegen ukryl míč v rukavicích, avšak v ten moment jej domácí fotbalista trefil kopačkou do hlavy.

Hlavní arbitr Ladislav Szikszay udělil Kuchtovi nejprve žlutou kartu, po upozornění kolegů od videa a svižném zhlédnutí záznamu verdikt upravil na přímé vyloučení.

Kuchta se zasedání disciplinárky osobně zúčastnil a snažil se komisi přesvědčit, že na Vliegena nešlápl schválně.

„Několikrát se vyjádřil, že nešlo o úmysl, disciplinární komise se ale shodla, že Kuchta mohl střetu své nohy s hlavou brankáře Vliegena zabránit. Žádným způsobem se o to však dle dostupných záběrů ani nepokusil,“ poznamenal předseda disciplinární komise Richard Baček.

„Nechceme hráči Kuchtovi předestírat, že měl v úmyslu brankáře Slovanu zranit, nicméně dle dostupných záběrů měl liberecký brankář v dané chvíli míč už plně pod kontrolou, a i za této situace noha hráče Kuchty mířila přímo proti hlavě soupeře. Šlo o nedovolený zákrok, který byl veden krajně bezohledným způsobem s vysokou mírou rizika vážného zranění protihráče,“ dodal.

Podle agentury ČTK ve Spartě zvažují, že se proti Kuchtově trestu odvolají.

Kuchta je prvním hráčem v samostatné české historii, který dostal červenou kartu ve dvou ligových zápasech domácí nejvyšší soutěže za sebou, což je rarita.

První loni v prosinci jako hráč Slavie, druhou už jako sparťan.

Kuriózní a úsměvné rovněž je, že za vyloučení v Ostravě, kdy z prázdné brány vyrazil míč rukou a zabránil domácímu Baníku k dosažení branky, si žádný trest vlastně neodpykal.

Po lednovém přestupu do Ruska totiž do prvního utkání nastoupil neoprávněně, ale jelikož Lokomotiv Moskva utkání prohrál a vítěz Krasnojarsk námitku nepodal, Kuchta měl trest na jedno utkání za sebou a při letním přesunu do Česka byl už disciplinárně čistý.

V březnu ještě v dresu Lokomotivu se ohnal proti soupeři ze Soči a za červenou kartu nesměl hrát dvě utkání. Za poslední půlrok tak byl Kuchta třikrát vyloučený, do té doby ani jednou.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...