Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jankulovski: Zůstal jsem, abychom vybojovali postup

Sport

  19:08
PRAHA - V březnu vážně uvažoval o tom, že po více než devíti letech uzavře kariéru v národním týmu. Fotbalového obránce Marka Jankulovského po prohře ve světové kvalifikaci se Slovenskem zasáhlo nepravdivé obvinění o jeho údajné účasti na večírku po nepovedeném utkání s dalšími spoluhráči, které vzápětí minulé vedení svazu vyřadilo z národního týmu. Jankulovski však už křivdu hodil za hlavu a ještě mužstvu chce pomoci oživit povadlé postupové šance.

Marek Jankulovski foto: ČTK

I proto přijal pozvánku na středeční přípravný duel s Belgií, generálku před klíčovými podzimními zápasy. "Od března se udála spousta věcí, ale rozhodl jsem se pokračovat. Hlavně pořád věřím v účast na mistrovství. Ale je to podmíněné úspěchem na Slovensku. Pokud to nevyjde, tak je šampionát ztracený," řekl dnes novinářům bek AC Milán.

Jankulovski se k příštímu MS v Jihoafrické republice hodně upíná. Netají, že by to mohl být jeho poslední velký reprezentační turnaj. Nepřímo tak naznačil, že v případě neúspěchu v Bratislavě by se možná s reprezentací opravdu rozloučil. "Kdyby to nevyšlo teď, tak další akcí je zase až za tři roky mistrovství Evropy a na něm by mi bylo už 35 let. Ty plány pak už jsou jiné, navíc smlouva v klubu mi vyprší o rok dřív," připomněl Jankulovski svůj kontrakt s milánským velkoklubem do června roku 2011.

Při jeho rozhodování, zda v reprezentaci setrvat, či jí dát sbohem, prý velkou roli sehrál také nástup Ivana Haška do role kouče národního týmu.

Pro Haška, který se v červnu zároveň stal i svazovým předsedou, by měl být Jankulovski nepostradatelným hráčem. V současném kádru má totiž odehráno nejvíc mezistátních zápasů, celkem 74.

Objevil se na třech mistrovstvích Evropy, jednou i na MS. Už dlouho má jisté místo v sestavě a také několik let patří do "rady starších", která za mužstvo komunikuje s vedením týmu či svazu. "To, že se trenérem stala osobnost jako Ivan Hašek, pro mě samozřejmě bylo velmi důležité," uvedl Jankulovski.

Ten si může dělat oprávněné naděje i na to, že by se mohl stát kapitánem týmu poté, co dlouhodobě chybí zraněný Tomáš Rosický a jeho zástupce Tomáš Ujfaluši právě po březnovém duelu se Slovenskem oznámil konec reprezentační kariéry. "Kdyby mi vyjádřil důvěru tým a trenér, byla by to samozřejmě obrovská čest. Ale já mám jiného kandidáta - Petra Čecha. Je to osobnost na hřišti i mimo něj, spoustu let už v reprezentaci je a spoustu let ještě bude," řekl Jankulovski.

Autoři: ,