Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

JAR neměla slavit. Popletla pravidla

Sport

  14:24
NELSPRUIT/PRAHA - Nadšeně tančili a za bouřlivého potlesku děkovali divákům na tribunách za podporu. V tu chvíli si fotbalisté i trenéři reprezentace Jihoafrické republiky mysleli, že postoupili na Africký pohár národů. I fanoušci a novináři věřili, že sobotní bezbranková remíza se Sierrou Leone stačí na první místo ve skupině G.

Fotbalisté Jihoafrické republiky slaví postup na Africký pohár národů. Jenže předčasně, jejich trenér spletl pravidla a remíza 0:0 se Sierrou Leone jim nakonec nestačila foto: Reuters

Jenže se všichni mýlili.

"Bafana Bafana" si nejprestižnější turnaj na černém kontinentu nezahrají kvůli vlastní hlouposti. Na první Nigérii ztráceli před posledním zápasem kvalifikace jediný bod. A když se trenér národního týmu Jihoafrické republiky Pitso Mosimane dozvěděl, že v souběžně hraném utkání rival v Egyptě prohrává, nakázal hráčům bránit nerozhodný výsledek.

Domníval se, že to kvůli lepšímu skóre postačí. V posledních minutách duelu jeho svěřenci navíc až přehnaně zdržovali a simulovali.

Jak se jim to všechno nakonec vymstilo. Kdyby totiž vyhráli, mohli být jejich emoce oprávněné. Jenže o postupujícím na šampionát rozhodují prioritně vzájemné zápasy a z těch jeho svěřenci vyšli hůř než Nigérie. Postup se rázem rozplynul a radost vystřídal vztek. 

Trenér: Špatně jsem si pravidla vyložil

Na mezinárodních šampionátech většinou opravdu rozhoduje nejprve počet vstřelených a inkasovaných gólů a jejich rozdíl, ale v zavedených pravidlech Afrického poháru národů tomu tak není. "Já jsem je před utkáním četl, ale asi jsem si to špatně vyložil," vymlouval se Mosimane.

Teď ho čeká schůzka s vedením fotbalu v zemi, kde bude muset celou situaci vysvětlit. Tamní svaz navíc hodlá poslat protest na Africkou fotbalovou konfederaci CAF. "Pracujeme na tom a věříme, že došlo k pochybení, že mám důvod si stěžovat. Skóre jako hlavní kritérium se nám zdá férovější," řekl šéf fotbalového orgánu Jihoafrické republiky Robin Petersen.

CAF se případem začne zabývat, ale podrobněji se zatím odmítla vyjádřit. Fanoušci pořadatelské země loňského mistrovství světa ale podobné protesty neschvalují. Zlobí se, že jde jen o snahu funkcionářů zamést pod koberec národní ostudu a pochybení.