Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Šilhavý zůstává u reprezentace, ale s kratší smlouvou. Zatím dojede kvalifikaci

Sport

  15:03aktualizováno  16:38
Fotbalové národní mužstvo dál povede Jaroslav Šilhavý. Je to tak trochu překvapivá zpráva, která vzešla z mimořádného jednání výkonného výboru asociace (FAČR). „Museli jsme vyhodnotit všechny možné varianty i míru rizika, které by změna přinesla,“ prohlásil předseda asociace Petr Fousek. „Shodli jsme se drtivou většinou.“

Vedení českého fotbalu v úterý zasedlo proto, že reprezentace v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2024 klopýtá, herně i výsledkově v poslední době nepřesvědčila.

Impulzem ke svolání byl debakl 0:3 v Albánii minulý čtvrtek, ale během víkendu se situace změnila.

Češi udolali v Plzni 1:0 slaboučké Faerské ostrovy a i díky překvapivému zaváhání Polska s Moldavskem (1:1) mají nakonec dost blízko k jedné ze dvou postupových příček skupiny E.

Ve zbývajících dvou utkáních jim díky blamáži Polska stačí porazit jen Moldavsko, s nímž hrají na závěr 20. listopadu v Olomouci. O tři dny dřív nastoupí v Polsku. Už tam si mohou zajistit klid.

„Ten výsledek z Polska bych nepřeceňoval, překvapení v kvalifikaci bylo víc. Nepoužili jsme to jako argument nebo berličku. Snažili jsme se o stabilitu. Samozřejmě je mi jasné, že jsme zvolili konzervativní řešení, nikoli revoluční. Ale těch důvodů je hodně,“ zdůraznil Fousek.

Když Šilhavý loni v březnu po neúspěšné baráži o postup na mistrovství světa dostal důvěru u reprezentace pokračovat, jeho úkolem bylo dovést Česko na kontinentální šampionát. A ta šance, že cíl splní, je pořád poměrně vysoká.

V minulosti trenéři končili během rozehrané kvalifikace jen v situaci, kdy byla partie rozehraná špatně, tým situaci neměl ve svých rukách nebo že byla šance na postup takřka ztracená.

Souhlasíte se setrváním Jaroslava Šilhavého na pozici trenéra české reprezentace?

celkem hlasů: 8243

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00úterý 24. října 2023. Anketa je uzavřena.

Ne, výkonný výbor ho měl odvolat6257
Ano, ale jen do konce kvalifikace o Euro964
Ano, měl by v reprezentaci pokračovat i po případném postupu na Euro940
Nevím82

Šéf českého fotbalu také argumentoval časovým presem. Pokud by se výkonný výbor rozhodl pro změnu, nový kouč i jeho realizační tým by měli málo prostoru na práci a přípravu. Už 27. října totiž musí na kluby odejít předběžná nominace na listopadová utkání.

A případný Šilhavého nástupce by nezačal pracovat hned v úterý, vedení fotbalu by ho muselo nejdřív najít a domluvit se s ním. Nikoho předjednaného nemělo.

„Proběhly jen neoficiální konzultace. Ale nechci zacházet do detailů,“ reagoval Fousek. „Pokud by se výkonný výbor teď vydal jiným směrem, pověřil by předsedu jednáním. Ale to nebylo zapotřebí,“ vysvětlil Fousek.

Předseda fotbalové asociace Petr Fousek na tiskové konferenci po mimořádném zasedání výkonného výboru, který jednal o pozici trenéra Jaroslava Šilhavého u národního týmu.

Jaké tedy existovaly varianty, pokud by Šilhavý skončil?

S největší pravděpodobností by nastala kompletní výměna realizačního týmu.

V úvahu totiž nepřicházela krátkodobá výpomoc jen na zápasy v listopadu. V souvislosti s tím se spekulovalo především o Jindřichovi Trpišovském ze Slavie.

„O tom jsem s předsedou klubu Jaroslavem Tvrdíkem nejednal. Nemluvil jsem ani s trenérem Trpišovským. Variantu krátké výpomoci jsme zavrhli jako nesystémovou,“ prohlásil Fousek. „Zavrhli jsme i možnost angažovat cizince.

Řešila se také možnost k týmu posunout některého z trenérů, kteří pracují pro asociaci a mají s ní smlouvu. Jde o kouče reprezentační jedenadvacítky Jana Suchopárka, Jiřího Žiláka od dvacítky či Davida Holoubka od týmu do devatenácti let. To by byla nejlevnější varianta.

Jedenašedesátiletý Šilhavý, který na minulém Euru 2021 překvapivě dovedl tým do čtvrtfinále, měl původně smlouvu do konce této kvalifikace, což zahrnuje i případnou březnovou baráž. A v případě postupu na závěrečný turnaj do Německa by se mu kontrakt automaticky prodloužil i na šampionát.

To se však nyní změnilo, Šilhavý i jeho realizační tým mají smlouvu jen do 30. listopadu. Pak se bude znovu řešit, co dál.

„V momentě, kdy dojde k dohrání kvalifikace, je ve smlouvách možnost oboustranné opce. Obě strany tudíž musejí chtít pokračovat dál,“ poznamenal místopředseda výkonného výboru Jiří Šidliák.

Když Češi druhou příčku neudrží, s největší pravděpodobností by výkonný výbor Šilhavého odvolal a v březnové baráži by tým vedl nový kouč.

Asociace tak úpravou smluv, s kterou Šilhavý i jeho šest spolupracovníků museli souhlasit, ušetří minimálně čtyři platy (prosinec až březen), pokud o současného kouče už mít zájem nebude.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...