Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Jediná změna. Bílek nepovolal sparťana Kadlece

Sport

  10:08aktualizováno  11:25
PRAHA - V nominaci české fotbalové reprezentace na zápasy kvalifikace mistrovství světa proti Maltě a Bulharsku není útočník Sparty Václav Kadlec. Je to jediná změna ve výběru kouče Michala Bílka oproti zářijovým utkáním. V týmu stále chybí zraněný kapitán Tomáš Rosický. Čeští fotbalisté, kteří už čtyři zápasy čekají na vstřelenou branku, přivítají Maltu 12. října v Plzni, o čtyři dny později v Praze na Letné vyzvou v dalším duelu B skupiny Bulharsko.

Fotbalista Sparty Václav Kadlec foto: ČTK

Trenér Bílek uvedl, že nominaci ještě případně může doplnit po dalším ligovém kole a čtvrtečních zápasech Evropské ligy. "Dva hráče můžeme dodatečně pozvat, počkáme si na aktuální události. Ale také už třeba nikoho nevezmeme," uvedl Bílek. Sleduje prý nejlepšího ligového střelce Stanislava Tecla z Jihlavy. V jeho hledáčku jsou také olomoucký Michal Ordoš s ofenzivním záložníkem Bořkem Dočkalem z Rosenborgu Trondheim.

Bez šance prý nejsou ani sparťané Kadlec se středopolařem Ladislavem Krejčím. Ti ale figurují v nominaci jednadvacítky na barážový dvojzápas s Ruskem. Bílek před posledními kvalifikačními zápasy letošního roku vsadil na osvědčená jména, Kadlece nepozval kvůli slabší aktuální formě dvacetiletého útočníka. "V poslední době mě svými výkony moc nepřesvědčoval, proto se v týmu nyní neobjevil," uvedl kouč.

Starosti mu dělá, že stále nemůže počítat s Rosickým. Záložník Arsenalu se naposledy na hřišti objevil v červnu v zápase evropského šampionátu s Řeckem, v němž si poranil Achillovu šlachu a od té doby je mimo hru. Podle Bílka, který je s Rosickým v pravidelném kontaktu, zatím není stanoven přesný termín hráčova návratu. "Tomáš zatím není ve stavu, aby se zapojil do plného tréninku. Ještě to prý chce nějaký čas. Neřekl mi, kdy by mohl být zpátky. Ale ta chvíle se blíží," řekl Bílek.

Rosický zase chybí, ale prý má chuť dál reprezentovat

Potěšilo jej, že Rosický má chuť dál reprezentovat. "Ani v nejmenším mi nenaznačil, že by v reprezentaci chtěl končit. Není pro to také žádný důvod. Až se uzdraví, zase dostane velkou chuť." Ohrožen podle něj není start obránce Marka Suchého, který v posledních dvou zápasech reprezentace naskočil v základní sestavě.

Zadák Spartaku Moskva vynechal poslední ligový zápas a přijde i o duel Ligy mistrů s Celtikem Glasgow kvůli naraženému kolenu. "Zranění Marka není vážné, koleno má jen pohmožděné ze srážky s protihráčem. Ale jestli bude v základu i v dalších utkáních, nyní ještě neřeknu. Na to máme čas," řekl Bílek. Reprezentanti se sejdou na srazu v Praze 8. října. Kvalifikaci o postup na šampionát v Brazílii zahájili bezbrankovou remízou v Dánsku.

Malta je po dvou prohrách s Arménií a Itálií bez bodového zisku, Bulharsko má na kontě remízu s Itálií a výhru s Arménií. Na tiskové konferenci trenér uvedl, že si ještě nechává otevřená vrátka pro případné doplnění nominace po ligovém kole a Evropské lize, hlavně o ofenzivní hráče. Jmenoval například úspěšné ligové střelce jihlavského Stanislava Tecla a olomouckého Michala Ordoše.

Nominace na utkání kvalifikace MS

Brankář
Petr Čech, Chelsea (96 zápasů/0 gólů) 
Jaroslav Drobný, Hamburk (6/0)
Jan Laštůvka, Dněpropetrovsk (2/0)

Obránci
František Rajtoral, Plzeň (8/0)
Tomáš Sivok, Besiktas (33/3)
Theodor Gebre Selassie, Brémy (16/0)
Michal Kadlec, Leverkusen (41/8)
Roman Hubník, Hertha Berlín (24/2)
Marek Suchý, Spartak Moskva (7/0)
David Limberský, Plzeň (13/0)

Záložníci
Petr Jiráček, Hamburk (15/3)
Tomáš Hübschman, Šachtar Doněck (50/0)
Josef Hušbauer, Sparta (2/0)
Jaroslav Plašil, Bordeaux (77/6)
Jan Rezek, Famagusta (19/3)
Vladimír Darida, Plzeň (6/0)
Milan Petržela, Augsburg (13/0)

Útočníci
David Lafata, Jablonec (21/3)
Matěj Vydra, Watford (2/0)
Tomáš Pekhart, Norimberk (16/0)

Autor: