Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jednadvacítka si prohrou ve Skotsku zkomplikovala boj o ME

Sport

  21:49
Edinburgh - Čeští fotbalisté do 21 let v kvalifikaci mistrovství Evropy poprvé prohráli. V Edinburghu se Skotskem navzdory převaze podlehli 0:2 a zkomplikovali si boj o postup na šampionát, kam projdou vítězové základních skupin a pět nejlepších celků z druhých míst.

archivní foto foto:  Michal Šula, MAFRA

Výběru trenéra Karla Krejčího sice stále patří první místo v tabulce, ale druhé Skotsko už na něj ztrácí jediný bod a má zápas k dobru. O dva body zpět je třetí Chorvatsko a čtvrté Řecko. O dalších šest bodů zpět je pátá Litva, proti které Češi nastoupí v úterý.

„Jsme zklamaní, protože výsledkově jsme to vůbec nezvládli. Když se na to podívám, tak kombinačně to nebylo úplně špatné, ale jen po vápno,“ řekl Krejčí v nahrávce pro média. „Máme ještě dva zápasy a v Litvě to musíme napravit. V listopadu uvidíme podle dalších výsledků, ale jestli chceme postoupit, tak musíme uhrát šest bodů,“ dodal.

Utkání kvalifikace ME fotbalistů do 21 let v Edinburghu:

4. skupina

Skotsko - ČR 2:0 (1:0)

Branky: 25. Hornby, 82. McCrorie. Rozhodčí: Cuadra - Sobrino, García (všichni Šp.). ŽK: Campbell, Reading, Ashby - L. Krejčí, Granečný. Bez diváků.

Sestavy:

Skotsko: Doohan - Mayo, Ashby (84. McLennan), McIntyre, Harvie - McCrorie, Campbell, Ferguson - Patterson (72. Maguire), Hornby, Reading. Trenér: Gemmill.

ČR: Jedlička - Souček, Plechatý, Zima, Sadílek - Vaníček (67. Matoušek), Janošek, Hlavatý (80. Granečný), L. Krejčí, Bucha - Drchal (68. Růsek). Trenér: K. Krejčí.

Český tým měl od začátku převahu, soupeře výrazně přestřílel, ale do vyložené šance se nedostal. Naopak domácí udeřili z jediné příležitosti v prvním poločase. Na polovině hřišti vystihli Součkovo vhazování a po rychlém protiútoku a kombinaci s Pattersonem se střelou o tyč prosadil Hornby.

„První gól průběh hodně ovlivnil. Paradoxně i když jsme dostali facku, tak jsme se potom zvedli, ale ve finální fázi nám chyběla kvalitnější přihrávka. Soupeř toho v pokutovém území a kolem něj spoustu zablokoval a při standardkách jim pomohl i brankář,“ řekl Krejčí.

„Prohráli jsme docela klíčový zápas. Kdyby byl soupeř lepší, tak nic neřeknu, ale oni to spíš odehráli dospělácky a my dostali hloupé góly po autu a po standardce,“ uvedl brankář Martin Jedlička. „Při prvním jsme jim hodili aut na střed hřiště a už se to vezlo. Potom z penalty střílel k tyči a já to ani přes hráče neviděl,“ dodal.

Po přestávce se obraz hry nezměnil. Češi drželi míč, ale do nebezpečné šance se dostal až v 79. minutě Sadílek, který z úhlu brankáře Doohana nepřekvapil. Naopak Skotové stejně jako v první půli z první vážnější akce udeřili. Po centru z přímého kopu v 82. minutě Hornby našel patičkou McCrorieho, který definitivně rozhodl o výhře domácích.

„Ještě jsme tam na sebe křičeli, že to takhle zahrají, ale zaspali jsme a on to potom trefil skákavě na zadní tyč,“ uvedl Jedlička. „Teď musíme bezpodmínečně přivézt z Litvy tři body. Ostatní se mezi sebou vybouchají, takže když vyhrajeme v Litvě a pak v listopadu v Řecku, tak postoupíme,“ dodal.

Tabulka:

1.ČR843117:415
2.Skotsko74217:214 
3.Chorvatsko741227:513
4.Řecko74129:813 
 5.Litva72146:7
 6.San Marino80080:400
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!