Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Kdo povede Luhansk? Trpišovský chystá Slavii na dva různé trenéry

Sport

  21:59
Starý trenér rezignoval, mužstvo dočasně převzal asistent, ale nový kouč už je údajně u týmu. Trenérská hádanka na lavičce Zorji Luhansk poutá pozornost před čtvrteční odvetou play off Evropské ligy s fotbalisty Slavie. „Těžko se vyznat v tom, kdo bude mít rozhodující slovo,“ kroutil hlavou kouč českého vicemistra Jindřich Trpišovský. O hodinu později tiskové konferenci Ukrajinci zprávy o další trenérské změně dementovali.

„Jsou to jen spekulace ukrajinských médií, mužstvo povedu já. Trenér Kryvencov tady vůbec není,“ řekl rázně Mladen Bartulovič.

Na tiskovku Zorji v polském Lublinu dorazili jen tři čeští novináři, jinak sál zůstal prázdný. Bartulovič uvedl, že na zápas připravuje tým on a nikdo jiný.

Šestatřicetiletý Chorvat v Luhansku nastoupil v červenci jako asistent srbského trenéra Nenada Lalatoviče, ale v neděli nečekaně povýšil. Od chvíle, kdy Lalatovič rezignoval, se však spekulovalo o příchodu ukrajinského trenéra Valerije Kryvencova.

„Těžko se vyznat v tom dá vyznat,“ povzdechl si Jindřich Trpišovský. „Trenér, který má údajně nastoupit, preferuje úplně jiný styl, než kterým se Zorja prezentovala na začátku sezony. Počítáme tedy s různými alternativami, i rozestaveními, ve kterých můžou nastoupit.“

Až první minuty ukáží, s jakou strategií Luhansk vyrukuje. „Musíme se soustředit na svoji hru, aby to bylo hlavně o našem výkonu. Chceme přinutit soupeře reagovat na náš herní styl,“ uzavřel Trpišovský dohady o trenérských rukopisech v soupeřově táboře.

Slavia má náskok z prvního zápasu, který doma vyhrála 2:0. Také v odvetě bude favoritem. „Chtěli bychom navázat na dobrý výkon. Udělali jsme si několik rozborů a ukazovali si pozice, které jsme měli vyřešit lépe,“ řekl trenér a vypočítal, že soupeř dvakrát vykopl míč z prázdné branky a třikrát byli jeho svěřenci sami před brankářem.

Ať už bude taktiku Luhansku určovat kdokoli, slávisté tuší, že je čeká jiný zápas než v Praze. „Soupeř už nás poznal, v přípravě bude vycházet ze vzájemných miniduelů a o mnoha věcech bude přemýšlet jinak. Nemají co ztratit, nebude na ně takový tlak.“

V posledních zápasech Slavii trápí slabší koncovka. V lize už v sezoně dvakrát neproměnila pokutový kop a zahodila i spoustu dalších šancí. V neděli na to poprvé bodově doplatila, když pouze remizovala v Jablonci. „Je to o rozpoložení hráče v daný moment, o jeho sebedůvěře, aby zvolil vhodné řešení. Množstvím šancí samozřejmě stoupá i procento těch neproměněných,“ řekl Trpišovský.

Václav Jurečka (vlevo) a Lukáš Masopust na slávistickém tréninku před zápasem se Zorjou Luhansk v Lublinu

Prozradil, že na úterním tréninku pět střelců kopalo po pod uměle vytvořeným tlakem po pěti penaltách. „Kluci jich 23 s klidem proměnili.“ Mimochodem, jedním z těch střelců byl i Václav Jurečka, který selhal v Jablonci. „Teď dal všech pět a hlásil, že si míč vezme znovu. Je to sympatické gesto.“

Utkání na 15tisícovém stadionu v Lublinu začíná ve čtvrtek v 19 hodin. Slavia se na něj připravuje v plné síle. Po trestu za vyloučení je v kádru obránce Igoh Ogbu a naplno trénuje také uzdravený Oscar. „Absolvoval už dva plné tréninky, s týmem je od pondělí. Pokud se nestane nic neočekávaného, uvidíme ho na hřišti,“ prozradil Jindřich Trpišovský.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!