Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Jiráček si plní sny. Zbývá vyhrát v Borisově

Sport

  15:26
MINSK - Před týdnem svým gólem nasměroval českou reprezentaci v barážové odvetě v Černé Hoře za postupem na evropský šampionát, teď už ale má fotbalový záložník Petr Jiráček zase plnou hlavu klubových starostí. Ve středu mu půjde o to, aby jeho Plzeň udržela v zápase Ligy mistrů s Borisovem naději na třetí místo ve skupině, které zaručuje pokračování v jarním play off Evropské ligy.

Plzeňský fotbalista Petr Jiráček foto: ČTK

Kdyby se to Západočechům povedlo, byl by to i pro Jiráčka další plusový bod v jeho podzimu snů, v němž svými výkony vzbudil zájem zahraničních klubů v čele s Juventusem Turín. "Víme, o co hrajeme, a k tomu zápasu se hodně upínáme. Pevně věřím, že to pro nás bude mít dobrý konec," řekl Jiráček novinářům.

Pětadvacetiletý středopolař bude v Minsku, kde Borisov hostí své soupeře v pohárech, zase jedním z klíčů k případnému plzeňskému úspěchu. Jeho podzimní forma je nepřehlédnutelná, od září se jako nováček rychle zabydlel i v národním týmu, kterému výrazně pomohl ke zvládnutému konci kvalifikace a především v baráži.

"Zkušenosti, které jsem nabral v posledních týdnech, mi třeba trošičku můžou pomoci i ve středu, ale bude to zase úplně jiný zápas. Nemusím dát zrovna gól jako v Černé Hoře, šťastný budu za kohokoliv, komu se to od nás povede," líčil Jiráček.

Na podzim válí a pranic mu nevadí jeho extrémní vytíženost. Jiráček od července odehrál už 28 utkání - čtrnáct v lize, devět v předkolech a hlavní soutěži Ligy mistrů a pět v reprezentaci. Duelem v Minsku už téměř uzavře třicetizápasovou porci, na jakou v minulých letech nebyl zvyklý ani téměř za celou sezonu.

Jiráček si však pochvaluje, jaký chytil rytmus, pomáhá mu i jeho skvělá kondice. "Ze začátku to možná byl trochu nezvyk, když jsme hráli tak často, ale jak si to sedlo, tak s tím nemám problém. Každý je radši, když hraje víc zápasů a méně trénuje, a já nejsem žádnou výjimkou. Takhle mi to sedí," tvrdil Jiráček.

V prvním zápase jsme byli vykulení z Ligy mistrů

Na úspěchu v duelu s Borisovem mu hodně záleží. Bez ohledu na to, jestli v zimní pauze zůstane v klubu, rád by Plzeň viděl v jarní části evropských pohárů, byť v Lize mistrů už Západočeši postoupit nemohou, protože první dvě příčky v předstihu a podle očekávání obsadily velkokluby Barcelona a AC Milán.

I třetí místo a pokračování v Evropské lize je pro Jiráčka motivací. Sám ale ví, že v běloruské metropoli Plzeň, která v LM prohrála poslední tři zápasy a nevstřelila branku, projde další složitou zkouškou. "Borisov je možná v tuto chvíli favoritem, ale jen proto, že hraje odvetu s námi doma a prostředí jim bude nahrávat. My ale víme, že si nemůžeme dovolit zaváhat," připomněl Jiráček, že Viktoria ve středu nesmí prohrát, pokud chce pomýšlet na třetí pozici.

Na první vzájemný duel s běloruskými mistry má rozporuplné vzpomínky. Sám se v pražském Edenu přihrávkou podílel na Bakošově vedoucím gólu, nakonec ale byl posmutnělý, když Borisov vyrovnal na konečných 1:1. Zkušenost se ale prý nyní Plzni může hodit. "V září to byl náš první zápas v Lize mistrů, všichni jsme z toho byli vykulení. Teď už máme něco za sebou a tak ustrašené to z naší strany nebude. Doufám, že to pro nás dopadne dobře," věřil Jiráček.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!