Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jízda za titulem startuje

Sport

  12:45
PRAHA - Po jedenácti týdnech letní přestávky se na osiřelé fotbalové stadiony znovu vrací život. S velkým náskokem před nejsledovanějšími soutěžemi Evropy startuje česká nejvyšší soutěž a znovu slibuje lákavé menu. Ve své historii možná poprvé oprávněně.

Slavia slaví titul. foto: Michal Šroubek, Lidovky.cz


Znovu se strhne boj o titul mezi Spartou a Slavií, ale tentokrát budou mít celý houf reálných konkurentů. Na vítězství totiž veřejně pomýšlejí i v Teplicích, Ostravě, Liberci, Mladé Boleslavi a Brně. Bitva o titul tak může mít poprvé sedm účastníků.


Velké ambice neskrývá především Slavia. Úřadující mistr chce na novém stadionu v Edenu obhájit titul, což se zatím nikomu jinému než Spartě nepodařilo. "V minulé sezoně jsme si na sebe upletli bič, ale náš cíl nemůže být jiný,“ podotýká šéf Slavie Petr Doležal.
Po letech matných výkonů se do hry o titul možná zapojí i moravské kluby, což v nové sezoně oživí i jiskření mezi velkými rivaly. Díky loni třetí Ostravě a čtvrtému Brnu získá liga náboj. "Titul si schováváme za Lužánky, ale nebudeme se mu bránit ani letos,“ hlásí majitel Brna Roman Pros.


Podívanou letos fanouškům ještě vyšperkuje nová vlna bývalých reprezentantů, kteří se vrátili ze zahraničí. Patrik Berger bude lákat příznivce Sparty, Štěpán Vachoušek Teplic, David Lafata Jablonce a Michal Papadopulos Mladé Boleslavi. A to se ještě s Baníkem připravuje záložník Tomáš Galásek.


Česká soutěž také teprve podruhé za posledních pět let udržela svého nejlepšího střelce, byť budoucnost Václava Svěrkoše v Ostravě ještě stále není vyřešená. Střelec úvodního gólu Eura odmítl na poslední chvíli přestup do ruského Saturnu a teď vyčkává.
Naopak netrpěliví jsou už fanoušci. Loni jejich počet znovu vzrostl a teď se čeká, že bude překonána i loňská průměrná návštěvnost 5156. Sparta i Baník prodaly přes 3 tisíce permanentek, Slavia dokonce dvakrát tolik. Zájem fanoušků poprvé otestují už dnes.

Autor: