Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Zemřel bývalý sparťanský fotbalista Vojta, stříbrný z her 1964. Bylo mu 87 let

Josef Vojta na snímku v dresu Sparty, která se tehdy jmenovala Spartak Praha Sokolovo. foto: Janus KarelČTK

Třemi góly přispěl k olympijskému stříbru v Tokiu 1964, za Spartu odehrál přes tři sta padesát zápasů a získal s ní mimo jiné dva tituly. Medaili – bronzovou – má také z premiérového mistrovství Evropy v roce 1960. Josef Vojta, velká osobnost československého a českého fotbalu, zemřel ve věku 87 let.
  15:56

Informovala o tom právě Sparta, v jejímž dresu strávil většinu aktivní kariéry. Do Prahy přišel v roce 1959 z Ústí nad Labem, tehdy klub pod jménem Spartak Praha Sokolovo nebojoval o příčky nejvyšší, ale o ligovou příslušnost.

Vojta byl jeho důležitou postavou, trenéři oceňovali jeho velkou univerzálnost i důraz – nikoli však zákeřnost – na trávníku. Dával góly (77) i jim zabraňoval.

Po záchranářských starostech se Spartou slavil i úspěchy, a ne ledajaké: dva tituly z let 1965 a 1967 doplnily Středoevropský a Československý pohár z roku 1964.

V témže roce byl Vojta členem stříbrného výběru na olympijských hrách v Toku, na medaili se podílel třemi góly. Za reprezentaci odehrál sedm zápasů.

Ve Spartě odkopal 351 utkání, později působil ještě například v Chomutově či v pražském Meteoru. Rád nastupoval za sparťanskou starou gardu, pravidelně se objevoval také na exhibičním silvestrovském derby se Slavií.

Je členem sparťanské dvorany slávy, v roce 1998 obdržel také Cenu Václava Jíry za významný podíl na rozvoji fotbalu.

Autoři: ,