Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nejdražšího obránce bude mít Manchester City. Guardiola si vyhlédl Gvardiola

Joško Gvardiol z Lipska (vlevo) slaví branku proti Manchesteru City. foto: AP

Joško Gvardiol se stane nejdražším fotbalovým obráncem v historii. Udělá ho z něj Manchester City, který za chorvatského reprezentanta zaplatí Lipsku částku přibližně sta milionů eur, což jsou v přepočtu 2,4 miliardy korun.
  15:46

Kluby se už údajně dohodly, oznámil to uznávaný italský novinář Fabrizio Romano.

Jedenadvacetiletý stoper Joško Gvardiol má za sebou povedenou sezonu v Bundeslize a mistrovství světa v Kataru, kde Chorvatsko skončilo třetí.

Nevadila mu ani ochranná maska, kterou musel nosit kvůli zlomenině nosu. I díky ní zaujal, především ho však zdobily výborné výkony. Vedle City měly zájem i jiné kluby jako Chelsea či Real Madrid.

Zdá se, že vyhraje Manchester City.

Joško Gvardiol z Chorvatska oslavuje branku se svými spoluhráčí v utkání o...

„Manchester City a Lipsko se dohodly na přestupové částce, Gvardiol ve středu absolvoval první část lékařské prohlídky, druhá by ho měla čekat ve čtvrtek. Poté klub připraví všechny potřebné dokumenty k podpisu,“ napsal Romano na Twitter.

Zahraniční média dlouhodobě spekulují o částce sto milionů eur, kterou ještě mohou navýšit případné výkonnostní bonusy.

Doposud nejdražším obráncem je Harry Maguire. V roce 2019 za něj Manchester United zaplatil Leicesteru jen o pár milionů méně.

Manchester City si tak rekord za obránce bere zpátky.

V roce 2017 stanovil nové maximum nákupem Benjamina Mendyho za necelých šedesát milionů euro z Monaka. Pouze o pár milionů levněji získali v tom samém roce Kyla Walkera z Tottenhamu.

Velké investice do zadních řad tak pro ně nejsou neobvyklé.

Joško Gvardiol z Lipska (vlevo) slaví se spoluhráči gól proti Manchesteru City.

Gvardiol fotbalově vyrostl v Dinamu Záhřeb, kam v útlém věku přišel z NK Trešnjevka. V roce 2019 se připojil k prvnímu týmu, za dvě sezony odehrál dvaapadesát zápasů a následně ho koupilo Lipsko.

Během dvou let vyhrál dvakrát Německý pohár, hrál i semifinále Evropské ligy.

Teď míří do klubu, který v minulé sezony vyhrál takřka všechno, co se dalo. Triumfoval v Lize mistrů, ovládl Premier League i Anglický pohár.

Pikantní je, že se v City potká s trenérem Pepem Guardiolou, jehož jméno lze do chorvatštiny volně přeložit jako Joško Gvardiol...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...