Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jsem čtyřiadvacátý. Tečka

Sport

  15:23
PRAHA - Když se rovnal se spoluhráči k oficiálnímu focení, na rameni mu svítilo bílé číslo 24. Libor Sionko už včera trénoval s fotbalovou reprezentací, ale vlastně stojí trochu mimo ni. Vyvolených je jen třiadvacet

Libor Sionko. foto: Radek Petrášek, ČTK

Záložník, který nedávno vyměnil Austrii Vídeň za Glasgow Rangers, musí čekat, jestli mu někdo zraněný uvolní místo.

Není vám líto, že máte číslo 24?
Kdybyste mi to neřekli, ani bych si toho nevšiml. Neřeším to.

O svém osudu nerozhodnete sám. To vás nemrzí?
Věděl jsem přece, jakou dostanu roli. Trenér si vybral svůj kádr, já jsem čtyřiadvacátý. Hotovo, tečka.

Není zvláštní, řečeno v nadsázce, čekat na to, až se někdo zraní?
Kdyby byli všichni stoprocentně zdraví, bude mít trenér náhradníky jen na telefonu. Ale situace je jiná. Takže je asi lepší, když se někdo s týmem připravuje rovnou a nenaskočí po třech týdnech nicnedělání.

Uspějete, jen když někdo jiný padne. Honí se vám to hlavou?
Mám smíšené pocity. Bylo by mi líto, kdyby to Vláďa Šmicer nezvládl. Cítil bych se divně. Ale zase bych se dostal na mistrovství světa. Stoprocentně bych byl radši rovnou ve vybraném kádru.

Mluvil jste o tom se Šmicrem?
Už od prvního srazu se vědělo, že on je jedním z těch, kteří mají problémy. Spolu jsme to ale neprobírali, musí se rozhodnout sám.

Myslíte na šampionát?
Může se stát, že pojedu, nějaké varianty tu jsou. Ale vystresovaný jsem z toho nebyl a nejsem ani teď.

Věřil jste vůbec během jara, že se nakonec dostanete tak blízko?
Nepočítal jsem s tím. Nebyl jsem nominovaný na dvojutkání v Turecku, takže jsem se víceméně soustředil na rakouskou ligu, na vítězství. Konec sezony se ale pro mě vyvinul velice dobře. Přestoupil jsem, mám možnost jet na mistrovství světa. Musím být spokojený. I role prvního náhradníka mě překvapila.

Pojedete na šampionát, i když v mužstvu nakonec nebudete?
Pravděpodobně ne. Chtěl bych si ve Skotsku vybrat bydlení, ideální doba by na to byla právě během turnaje. Ale jinak mám od Rangers přislíbeno, že když se dostanu na mistrovství světa, budu mít od našeho posledního zápasu tři týdny dovolené. Vyšli mi hodně vstříc, uvolnili mě. Je pro ně pocta, že mají v klubu reprezentanta, možného účastníka mistrovství světa.

K týmu jste se připojil ve středu večer. Jaké byly poslední dny?
Hodně hektické. Měl jsem toho hodně a pořád ještě mám. Proto jsem se s trenérem domluvil, že přiletím později. To hlavní už jsem vyřídil, ale nezastavil jsem se.

Co jste stihl v Glasgow?
Jen podepsat smlouvu a vyřídit některé formality. Pak jsem se soustředil hlavně na Rakousko. Mám tady dům, musel jsem vyjednat stěhování, odhlásit se, prodat auto. Ze Skotska bych to nezvládl, musel bych to nechat až na příští rok, na další dovolenou. Žena by to neutáhla, máme osmiměsíční holčičku.

Hodíte se vůbec do skotské ligy, kde se hraje silový fotbal?
Do Rangers přišel nový trenér Paul LeGuen, který chce hrát techničtější, evropský fotbal. Proto mě vzal. Nejsem buldok, ale taky nic nevypustím. Rvu se o každý bod.

Autoři: