Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Jsme pokorní, v tom je naše síla

Sport

  10:36
PRAHA - Dočkal se turnaje, po němž prahl. Pavel Nedvěd (33) si po evropském stříbru z Anglie 1996 a bronzu z Portugalska 2004 konečně zahraje na mistrovství světa.

Pavel Nedvěd foto: Michal DoležalČTK

* LN Berete šampionát jako výzvu, která vám v kariéře chyběla?
Určitě. Je to velká výzva nejen pro mě, ale pro všechny. Pro celý tým.

* LN Česku patří druhé místo na žebříčku FIFA. Je tedy druhým nejlepším týmem světa?
To absolutně ne. Já jenom vím, že jsme dobré mužstvo. Druhé místo na žebříčku odpovídá snad jen při maximální formě všech hráčů, absolutní pohodě a zdraví.

* LN Kdo je tedy před vámi?
Těch týmů je víc. Určitě Brazílie, Argentina. Momentálně také Holandsko, Francie nebo Anglie. Těch týmů je prostě víc. Měřit se s nimi můžeme, když jsme na absolutním vrcholu. Jinak jsme pořád malý národ, a máme tedy daleko menší šanci vyhrát takovou soutěž, jako je mistrovství světa.

* LN Je teď mužstvo na maximu?
Na to se radši neptejte, není dobré to řešit. Sešli jsme se po náročných soutěžích, všichni totálně vyčerpaní, navíc nás potkala zranění. Ale ještě zbývá trochu času.

* LN Před odjezdem na EURO 2004 v Portugalsku jste říkal, že cítíte obrovskou odpovědnost za sebe i za celý tým. Jak je to teď?
To zůstává stejné. A stejné je i mužstvo. Jen si teď na nás všichni budou dávat velký pozor. Můžeme uspět jenom v případě, že si budeme na hřišti pomáhat a budeme jeden za druhého makat. To je naše jediná šance. Pokud se toho nebudeme držet, pojedeme hned domů.

* LN V čem je síla mužstva?
V pokoře. V ochotě za sebe bojovat. A v útočné fázi. Jsem moc rád, že se po zranění vrátili Honza Koller a Vráťa Lokvenc. Ty dvě žirafy, co máme vepředu. Jsou pro nás hrozně důležití.
* LN A trenér Brückner? Vnímáte ho jako záruku, že to dobře dopadne?
Takovou záruku vám nikdo nedá. Zaručit se můžu jen za to, že nás trenér připraví tak, abychom se mohli s kýmkoli utkat jako vyrovnaný soupeř. Na každého něco přichystá, to vím. Pak už záleží jen na tom, jestli to budeme schopni hrát.

* LN Které mistrovství světa jste vlastně poprvé pořádně vnímal?
Vzpomínám si na Španělsko 1982. Začínal tam Maradona, přijel jako velký talent. Pak byl, myslím, v jednom zápase vyloučený. Jsou to jen matné vzpomínky, koukal jsem se s tátou.

* LN Jaký jste byl fanoušek?
Fotbal u televize mě moc nebavil, radši jsem šel sám hrát.

* LN Československo tehdy skončilo hned ve skupině...
Hrál tam můj manažer Nehoda, několikrát jsme se o tom bavili. Měli v mužstvu problémy, které nám teď nehrozí. Neúspěch hodili na něj, jako vojáka ho degradovali.

* LN Váš první velký turnaj přišel před deseti lety. Tehdy jste odjížděl na EURO v Anglii, které vlastně odstartovalo vaši velkou kariéru. Jaký jste tehdy byl?
Jinej. Netušil jsem, do čeho jdu. Patřil jsem k partě mladých kluků, kteří hráli s těmi staršími. Dostali jsme šanci, kterou jsme využili.

* LN Byli jste vyjukaní?
Určitě. Ale to budu teď taky. Thuram mi v Juventusu říkal, že se mistrovství světa nedá vůbec srovnat s mistrovstvím Evropy. Že je to třikrát větší, naprosto kolosální akce. Tak jsem zvědavej. Ale fotbal se tam bude určitě hrát stejný.

* LN Před deseti lety jste taky býval kluk s krátkým sestřihem...
Teď mě zrovna chtěli v Juventusu ostříhat. Byla to sázka, když vyhrajeme titul. Nepřistoupil jsem na to. Jen já a Camoranesi jsme odolali, jinak šli všichni pod nůžky.

* LN Shodíte někdy vlasy?
Myslím že jo. Díky tomu se úplně ztratím, až skončím s fotbalem. Až se ostříhám, už mě nikdo nepozná. A všechno bude jednodušší.
Autoři:

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...