Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Hradní kancléř Mynář pyká za nekalosti ve fotbale, nesmí v něm působit dva roky

Z HRADU NA EURO. Z tribuny v Toulouse sledují zápas se Španělskem i hradní kancléř Vratislav Mynář (vpravo) a Zemanův poradce Martin Nejedlý. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář pyká za nekalosti ve fotbale. Etická komise fotbalové asociace ho potrestala dvouletým zákazem činnosti na všech aktivitách spojených s fotbalem a peněžitou pokutou 50 tisíc korun.
  15:28

Mynář v zákulisí pracoval pro fotbalové Slovácko.

Z policejního vyšetřování vyplynulo, že Mynář komunikoval s tehdejším místopředsedou asociace a faktickým vládcem fotbalu Romanem Berbrem ohledně rozhodčích v ligových zápasech Slovácka v ročníku 2017/2018, kdy klub z Uherského Hradiště bojoval o záchranu. Žádal o „dozor“ nad nominací rozhodčích.

„Šlo o tři případy narušení regulérnosti soutěže nebo utkání. A to o zápasy Slovácko - Bohemians, Slovácko - Brno a Slovácko - Dukla Praha. Na základě toho jsme vynesli trest,“ řekl Jan Eisenreich, předseda etické komise.

Ta Mynářovo jméno zachytila během šetření v kauze právě bývalého místopředsedy asociace Berbra a Romana Rogoze, někdejšího manažera druholigového Vyšehradu, kolem kterých se celá aféra točí.

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu objevili tuto komunikaci při analýze dat z Berbrových mobilních telefonů.

Fotbal řešil kancléř od března letošního roku.

„Jde o tři zápasy Slovácka, kde on psal a volal panu Berbrovi s určitými požadavky a pokyny,“ poznamenal tehdy pro iDNES.cz předseda etické komise Jan Eisenreich.

Teď komise vynesla verdikt. Proti rozhodnutí se Mynář v rámci fotbalových struktur může odvolat k odvolací komisi.

Na jaře 2018 Slovácko porazilo Bohemians 1:0 gólem ze závěru utkání. Podle dostupných informací se za řízení sudího Zelinky nestalo nic mimořádného.

Stejným výsledkem skončil i dubnový duel se Zbrojovkou Brno, kouč poražených Roman Pivarník si stěžoval na to, že jeho mužstvo neproměnilo vyložené šance, proto prohrálo.

O týden později 21. dubna 2018 Slovácko zdolalo Duklu 2:0, když obě branky padly v první půli. Druhá z penalty, kterou sudí Královec nařídil po zákroku Podaného na Navrátila.

Slovácko se těsně zachránilo, získalo o bod víc než sestupující Jihlava. S ní sestoupilo do druhé ligy i poslední Brno.

Mynář ze Slovácka pochází, tamnímu prvoligovému týmu fandí a zároveň se angažuje jako funkcionář v malém klubu z Osvětiman, které leží nedaleko Uherského Hradiště, kde sídlí 1. FC Slovácko.

Tím, že Mynář působí jako statutární představitel klubu z Osvětiman, je členem fotbalové asociace (FAČR) a etická komise s ním mohla zahájit řízení.

Osvětimany jsou nováčkem přeboru Zlínského kraje, což je pátá nejvyšší soutěž v zemi. Po podzimu jsou na pátém místě tabulky.

Roman Berbr je trestně stíhán pro rozsáhlou korupci spojenou s manipulacemi fotbalových soutěží a také pro zpronevěru několika milionů korun.

Než ho policie v říjnu 2020 zadržela, z pozice místopředsedy asociace byl vládcem fotbalu v zemi.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...