Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Seberte mu pas! Francie řeší Benzemu: ministr ho nařkl ze spojení s teroristy

PŘICHÁZÍM. Karim Benzema v Saúdské Arábii. foto: Profimedia.cz

Žhavou slovní přestřelku odjistil francouzský fotbalista Karim Benzema na sociálních sítích, když komentoval aktuální dění na Blízkém východě: „Všichni se modlíme za obyvatele Gazy, kteří jsou znovu oběťmi neospravedlnitelného bombardování, co nešetří ženy a děti.“ A teď vážně: doopravdy existuje šance, že je stávající držitel Zlatého míče napojen na teroristy?
  17:07

Francie, která po vypuknutí války v Izraeli a vražedném útoku na učitele v Arrasu vyhlásila nejvyšší stupeň bezpečnostního rizika, o tom v posledních dnech regulérně diskutuje.

Tamní ministr vnitra Gérald Darmanin ve vysílání televize CNews uvedl: „Zavřeli jsme už přes tisíc islamistických buněk. Ale nejvíc mě v posledních týdnech zaujal jeden notoricky známý fakt, že je pan Benzema napojený na Muslimské bratrstvo.“

Důkazy sice neuvedl.

Coby rozbuška další mimořádné kauzy okolo pětatřicetiletého fotbalisty ovšem takové vyjádření posloužilo ukázkově.

„Co řekl ministr Darmanin ze své pozice, je skandál a lež. Můj klient nikdy neměl ani nejmenší kontakt se zmiňovanou organizací. Zvažujeme žalobu,“ reagoval rázně Benzemův právník Hugues Vigier.

Kdo neví, tak Muslimské bratrstvo patří mezi největší islámská hnutí vůbec. Původně se snažilo o sjednocení veškerých muslimských etnik, v posledních letech jej ovšem řada zemí včetně Francie či Saúdské Arábie, kde si Benzema od léta pohádkově vydělává, považuje za teroristickou organizaci.

Proto ten povyk.

Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

„Opět jsme svědky neúnosného zneužívání jména Karima Benzemy,“ namítá Vigier. „Je naprosto nepochopitelné, že tak vysoce postavený politik může podobnou věc - podotýkám, bez předchozího ověření - jen tak ledabyle vypustit do veřejného prostoru.“

Není to zdaleka poprvé, co se Benzemovo jméno v rodné zemi přetřásá v dosti nelichotivých souvislostech.

Možná patří mezi nejlepší francouzské sportovce všech dob, ale jeho mediální obraz v uplynulé dekádě častěji formovaly úplně jiné události.

Kvůli řadě průšvihů mimo fotbalové trávníky se z něj doma ve Francii na čas stala tak trochu persona non grata.

U soudu musel třeba vysvětlovat sex s nezletilou prostitutkou a nejvíc si zavařil, když před osmi roky vydíral reprezentačního spoluhráče Mathieu Valbuenu.

Vyhrožoval mu, že pokud nezaplatí, zveřejní jeho intimní video. Následně byl obviněn ze spiknutí a zapojení do organizovaného zločinu, jednu noc dokonce strávil ve vazbě a i když jakoukoli vinu opakovaně popřel, roční podmínku a vysokou pokutu nakonec od soudu přijal bez odvolání.

Reprezentační kouč Didier Deschamps ho mezitím pět let přehlížel při nominacích do národního týmu a celou věc řešili i politici na nejvyšší úrovni.

Ti se ozývají i nyní, kdy část Francouzů vyčítá Benzemovi, praktikujícímu muslimovi s alžírskými kořeny, jeho propalestinský postoj a hlavně údajné vazby na teroristy. „Karim jen vyjádřil přirozenou lítost nad tím, co mnozí považují za válečné zločiny páchané v Gaze. To ale nijak nesnižuje hrůzu činů, které při rozsáhlé invazi na izraelské území provedlo hnutí Hamás,“ hájí fotbalistu jeho právník.

Ministr Darmanin, který má mimochodem také prezidentské ambice, si za svým původním tvrzením o Muslimském bratrstvu dál stojí. I proto třeba senátorka Valérie Boyerová křičí: „Seberte Benzemovi francouzský pas!“

Fotbalista Karim Benzema v létě po čtrnácti letech ve španělském Realu Madrid přestoupil do saudskoarabského al-Ittihádu.

V případě, že se Darmaninova nařčení potvrdí, žádá Boyerová i symbolický trest v podobě odebrání Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa, kterým se stal Benzema loni v říjnu.

„Nemůžeme se přece smířit s tím, aby mezinárodně známý francouzský občan takovým způsobem zneuctil a zradil vlastní zemi,“ naléhá.

Buďte si jistí, že tenhle příběh bude mít ještě pokračování.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!