Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kauza Berbr se rozšířila o další dva obviněné. Policie je viní z praní špinavých peněz a přijetí úplatku

Podle serveru Lidovky.cz je jedním z obviněných sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - V kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu obvinila policie na konci dubna dva další lidi. Informaci České televize (ČT) v úterý potvrdila žalobkyně Daniela Bártíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze.
  18:24

Kauza Berbr český fotbal neočistí, je nutné si přiznat chyby v systému. Startuje nový sportovní podcast Aréna

V případu je celkem stíháno 22 lidí včetně bývalého místopředsedy Fotbalové asociace (FAČR) Romana Berbra. Jeden z nově obviněných je podle Bártíkové obviněn z legalizace výnosů z trestné činnosti se škodou přesahující 1,5 milionu korun, druhý z přijetí úplatku. Policisté také rozšířili obvinění u některých již trestně stíhaných lidí, tři nově viní ze zpronevěry, tři z podplacení a zbylé tři z přijetí úplatku.

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal loni v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Nejvýše postaveným v aféře je právě Berbr, který už nefiguruje v žádné z fotbalových funkcí. V polovině ledna byl stejně jako někdejší sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz propuštěn z vazby a všech 20 dříve obviněných je už na svobodě. Berbr čelí také podezření ze zpronevěry.

Berbrův vliv postupně upadá. První část voleb na Plzeňsku prohráli ‚jeho lidé‘

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Podle dřívějších informací vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 000 korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Autor:

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...