Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Policie navrhla ve fotbalové kauze obžalovat 21 lidí, k soudu má jít i bývalý místopředseda svazu Berbr

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. foto:  Michal Šula, MAFRA

Policie navrhla obžalovat 21 lidí a jednu právnickou osobu – patrně Slavoj Vyšehrad – v kauze ovlivňování výsledků fotbalových utkání. Jednomu z hlavních podezřelých hrozí až 12 let vězení. V případu, který se týká i vyvádění peněz z plzeňského krajského svazu, čelí obvinění i Roman Berbr.
  12:01

Agentuře ČTK to ve čtvrtek dopoledne sdělil mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

„Trestní stíhání je vedeno pro trestné činy ‚podplacení‘, ‚přijetí úplatku‘, ‚zpronevěra‘ a ‚účast na organizované zločinecké skupině‘, dle podílu jednotlivých osob na trestné činnosti,“ cituje policejní zpravodaj Ibeheje.

V tzv. kauze Šváb jsou čtyři hlavní podezřelí, jednomu z nich hrozí až 12 let odnětí svobody, zbylým třem o dva roky kratší pobyt ve vězení. Ostatním osobám mohou soudy v případě uznání viny uložit nižší tresty.

„Trestní stíhání všech fyzických osob je v současné době vedeno na svobodě,“ připomněl Ibehej.

Policejní centrála ve středu zaslala návrh na obžalobu pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství, které rozhodne o dalším postupu. Podle vyšetřovatelů ovlivňovali pachatelé výsledky utkání v druhé a třetí lize, hlavními postavami nechvalně proslulé kauzy jsou zmíněný Berbr, bývalý vyšehradský sportovní manažer Roman Rogoz či někteří rozhodčí.

Fotbalový skandál propukl v říjnu 2020 policejním zásahem na několika místech včetně sídla Fotbalové asociace ČR (FAČR). Její tehdejší místopředseda Berbr putoval na čtvrt roku do vazby, totéž Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a někdejší hráč Michal Káník.

Hlavní linie případu se týká zápasů Vyšehradu, který měl s pomocí Berbra, Rogoze a organizované sítě podplacených rozhodčích či fotbalistů postoupit v sezoně 2018/19 ze třetí ligy do druhé. Zápasy byly údajně ovlivňovány i za účelem sázek.

Berbr je obviněn rovněž ze zpronevěry, a to 850 tisíc korun z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Obvinění odmítá, stejně jako Rogoz.

FAČR letos v únoru potvrdila vyloučení Slavoje Vyšehrad z třetí ligy a přeřazení do pražského přeboru od příští sezony. Jako poškozená strana má asociace přístup k policejnímu spisu a její etická komise může rozhodovat bez ohledu na trestní řízení. Může vést řízení jen se členy asociace, mnozí obvinění z ní odešli, aby se výslechům vyhnuli.

Autoři: ,