Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Každá Rada drahá

Sport

  8:10
PRAHA - Českým fotbalem bublá nejistota. Situace kolem nástupce reprezentačního trenéra Karla Brücknera se pořádně zamlžuje. Když v neděli osmašedesátiletý Brückner potvrdil, že zápas s Tureckem byl opravdu jeho derniérou u národního týmu, zdá-lo se téměř jisté, že kormidlo převezme jeho asistent Petr Rada.

Odstupující manažer reprezentace Vlastimil Košťál foto: Lidové noviny

A to hlavně proto, že další tři zmiňovaní koučové Ivan Hašek, Karek Jarolím a Vítězslav Lavička se sami stáhli. "Jsem mezi určitými kandidáty. Ovšem zbytek je na výkonném výboru,“ řekl ČTK Petr Rada, který už včera připravoval fotbalisty Teplic, kde působí. Jenže situace se zamotává. "Přijde mi, že Rada místo reprezentačního trenéra nevezme,“ prohodil po teplickém tréninku útočník Tomáš Jun. "Alespoň bych si tak tipl z jeho výroků v kabině."

Do boje o post trenéra českého týmu se vloupal Josef Chovanec, muž, který národní mužstvo nepříliš úspěšně vedl už v letech 1998 až 2001. "Zatím mi to nikdo nenabízel, ale pokud bych dostal nabídku, tak bych o tom přemýšlel,“ řekl Chovanec v Pressklubu na Frekvenci 1. Sám si ale nedává příliš velké šance. "Ve fotbalovém zákulisí jsem slyšel, že to má Rada údajně slíbené,“ podotkl Chovanec.

"Nový trenér by měl mí kredit. Měl by za sebou mít úspěch,“ tvrdil Dušan Uhrin, jenž vedl český národní tým před Chovancem. "Dát tam někoho mladého a ambiciózního podle mě není ideální.“ Podle Uhrina by klidně mohl fotbalovou reprezentaci poprvé v historii vést cizinec. "Proč ne? Musel by ale za sebou mít nějaký velký úspěch na mezinárodní úrovni. Aby si získal respekt hráčů,“ mínil kouč, který s českým týmem získal stříbro na Euru v roce 1996. Odcházející manažer Vkastimil Košťál hodlá výkonnému výboru  navrhnout jméno Brücknerova nástupce do konce týdne.

"Objeví se více jmen,“ sliboval v pondělí Košťál.Žádné jméno ale nechce prozradit a nad faktem, že z boje už ucukli tři kandidáti, jen mává rukou. "Laťka je nastavená hodně vysoko a tahle židle je velice žhavá. Každý si musí zvážit, jestli se toho zalekne.“ Možná ale v českém fotbale nazrála doba pro angažování zahraničního trenéra, což byla věc, kterou čeští koučové dříve odmítali.

"Když mohou mít zahraničního trenéra Poláci nebo Rusové, tak proč ne Česko?“ ptal se Václav Mašek. "Současný trenérský tým bych rozpustil celý. Měl by přijít cizinec s autoritou,“ tvrdil zase Přemysl Bičovský. I podle Uhrina by klidně mohl přijít odborník z ciziny "Musel by ale za sebou mít nějaký velký úspěch na mezinárodní úrovni. Aby si získal respekt hráčů."

Autoři: ,

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...