Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kdo může, pomůže. FCSB shání hráče na Liberec, posily dohazuje i známá agentka

George "Gigi" Becali. foto: Reuters

Když (prozatím) selhala snaha Gigiho Becalliho, majitele FCSB, vypůjčit si narychlo čtyři hráče z Giurgu, do věci se vložila v Česku známá agentka Annamaria Prodanová. Před zápasem s Libercem dohodila týmu zdecimovanému covidem tři nové hráče. Bude to stačit?
  13:47

Je to bláznivý příběh v bláznivé době.

FCSB má před večerním utkáním 3. předkola Evropské ligy proti Slovanu Liberec už patnáct nakažených fotbalistů a dál intenzivně řeší, s kým nastoupí.

UEFA nevyhověla požadavku odložit utkání na sobotu, ale rumunskému klubu alespoň povolila doplnit tým o zdravé fotbalisty až do čtvrtečních 14 hodin. Výkop zápasu je přitom v 19.30.

FCSB se zmítá v problémech
FCSB vs. Plzeň, 3. předkolo Ligy mistrů: domácí děkují svým fanouškům.

„Čekáme na reakci UEFA. Dopoledne má proběhnout organizační mítink, kde bychom měli být informováni o dalším postupu,“ poznamenal ve čtvrtek ráno mluvčí Liberce Tomáš Čarnogurský.

FCSB a jeho šéf Gigi Becalli mezitím horlivě shání posily.

Večer by měli nastoupit například Goran Karanovic a David Caiado z Hermannstadtu. S FCSB podepsal coby volný hráč také Gabi Enache, který už v minulosti v klubu působil.

„Večer bude na hřišti,“ potvrdila jeho agentka Anamaria Prodanová, která zastupuje i slávistu Nicolaeho Stancia, a teď je Becallimu k ruce při skládání nouzového týmu. Angažovala se i při příchodu dvojice z Hermannstadtu.

„Nechápu, proč bychom FCSB nepomohli. Tomu zlu v Rumunsku nerozumím, kdybych tady vlastnila klub, hned bych kontaktovala někoho z FCSB, ať si některého z mých hráčů půjčí. Co by se tak asi mohlo stát?“ citoval Prodanovou rumunský server digisport.ro.

Becalli se snaží získat také fotbalisty z konkurenční Astry Giurgu, na jejímž stadionu se kvůli rekonstrukci trávníku v Bukurešti duel s Libercem hraje. Ve středu neuspěl, ovšem ve čtvrtek dopoledne podle informací novinářů ze sport.ro obě strany jednání obnovily.

Gazeta Sporturilor zase tvrdí, že FCSB oslovilo záložníka Mihaie Capatanu z FC Voluntari. Becalli prý s klubem domluvil podmínky, jenže samotný hráč hostování na jediné utkání odmítl. V aktuální sezoně by se totiž připravil o možnost dalšího přestupu, podle regulí totiž v rámci jednoho ročníku může nastoupit nanejvýš za dva kluby.

Těžko říct, co Liberec večer vlastně čeká.

S rumunskou divočinou však má z minulosti už jisté zkušenosti.

Před jedenácti lety hrál o Evropskou ligu s Dinamem Bukurešť, a když na jeho stadionu vedl před koncem úvodního duelu 2:0, kvůli výtržnostem rumunských fanoušků, kteří vtrhli na hřiště, byl zápas přerušen.

Na trávník tenkrát létaly kameny i další předměty, opilí diváci pobíhali po trávníku a UEFA výsledek posléze kontumovala ve prospěch Slovanu. Ten ale stejně dokázal náskok 3:0 v domácí odvetě promrhat. Vypadl na penalty.

Nyní se kvůli pandemii koronaviru celá kvalifikace o Evropskou ligu hraje jen na jeden zápas. Pro Liberec to bude večer v Girgu buď, anebo.

„Nejvíc se věnujeme tomu, abychom mužstvo uklidnili, připravili hlavy na to, že tam může nastat cokoli,“ hlásil před odletem liberecký trenér Pavel Hoftych. Ve středu večer normálně vedl v Rumunsku předzápasový trénink a nyní s celým týmem čeká, co bude dál.

Podle nařízení UEFA může tým nastoupit k zápasu v případě, že bude mít k dispozici třináct hráčů včetně brankáře. Rumunský klub sice ve středu požádal o odklad utkání na sobotu, Evropská fotbalová unie ale tlačí na to, aby se duel odehrál v původním termínu.

FCSB čelí nevídaným koronavirovým problémům už od minulého týdne.

Testy před zápasem 2. předkola Evropské ligy na půdě Bačky Topola odhalily sedmnáct nakažených, z toho devět hráčů. Klub známější pod dřívějším názvem Steaua Bukurešť hrál v Srbsku značně oslaben a postoupil až po penaltovém rozstřelu. Po prodloužení skončil divoký duel 6:6.

V neděli pak FCSB i ve značně kombinované sestavě v rumunské lize zdolal nováčka Arges 3:0, ale jeho problémy neustupují. Naopak se před plánovaným duelem proti Liberci ještě dál prohloubily. Jak tohle dopadne?

Panelový byt 3+1
Panelový byt 3+1

Mánesova, Mariánské Lázně - Úšovice, okres Cheb
2 250 000 Kč