Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Kdo naplní fotbalovou ligu? Ohrožených přibývá

Sport

  8:00
PRAHA - Najít v Česku 32 týmů, které jsou schopné obsadit místa v 1. a 2. fotbalové lize, představuje obtížnější proces než v minulosti. Na první pokus letos nezískalo profesionální licenci hned sedm z nich. Dva zvládly nedostatky napravit, pět ještě čeká, jak dopadne jejich odvolání. Narůstající počet ohrožených nejlépe ilustruje, jak poklesla ekonomická stabilita ve fotbalovém prostředí.

Šéf Bohemians Praha Karel Kapr odchází z jednání disciplinární komise ČMFS foto: ČTK

"Nemám z toho radost, ale naučil jsem se s tím žít," řekl LN šéf svazového oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas, který však kvůli panující nejistotě odmítl odložit losování dalšího ročníku. Ke změně termínu z 24. června nedojde ani kvůli jednání disciplinární komise, která může tři dny poté za podíl na korupční aféře potrestat vyloučením z první ligy Olomouc. "Všichni měli dost času. Posunutí by vyvolávalo zbytečné spekulace, komu víc vyhovuje," vysvětlil Lubas. To znamená příznivou zprávu pro Jihlavu, která by podle regulí v případě pádu Hanáků dostala přednost před sestupujícím Brnem.

Předseda licenční komise Bohuslav Pavlík je přesvědčený, že 1. i 2. liga se bude hrát s 16 účastníky. "Věřím, že je dostatek klubů, které jsou schopné licenční podmínky splnit."

Jeho komise už preventivně zkoumala zájem účastníků třetí ligy, kteří neskončili na postupových příčkách. V české větvi může na dodatečný posun vzhůru myslet béčko Mladé Boleslavi, z moravské části zase HFK Olomouc. Třeba loni se do druhé ligy dostal Varnsdorf až ze šestého místa v České fotbalové lize, protože čtveřice před ním o účast v druhé lize vůbec nestála. Ukazuje se, že kluby v druhé lize nemají lehký život. Soutěž má sice profesionální status, ale jen čtvrtinovou návštěvnost v porovnání s první ligou. Licenčním řízením zatím neprošla téměř třetina účastníků. Most, Varnsdorf, Vlašim a Znojmo a po včerejším jednání i Bohemians Praha musí rychle odstranit nedostatky.

Grafika: Problémy klubů s udělením licence.

Největší napětí je cítit z Mostu. Zástupci města, které drží v klubu 10,9 procenta akcií, mluví o tom, že scénář se šťastným koncem je pro někdejšího účastníka první ligy nepravděpodobný. Opačně se vyjadřuje šéf klubu Petr Kabíček. "Na rozdíl od některých klubů nedlužíme hráčům, realizačnímu týmu a zaměstnancům ani korunu. Náš klub dlouhodobě nemá žádné finanční závazky vůči subjektům v rámci fotbalového svazu. Splácení úvěrů a půjček je v souladu se splátkovým kalendářem," přesvědčuje Kabíček.

Liga bude na Julisce i Žižkově
Stejně jako loni nemají klid v Bohemians Praha. Střížkovský klub minule padl rovnou z první do třetí ligy, když neuhradil šestimilionovou pokutu od disciplinární komise, ani po roce se nic nezměnilo. "Na to jsme ale nemohli brát ohled, protože v tomto případě probíhá soudní spor," vysvětlil Pavlík. Letos licenci Bohemians zatím neobdrželi kvůli nedodaným účetním výkazům.

Po včerejšku je také jisté, že první ligu bude hrát v Praze pět klubů na čtyřech stadionech. Setrvání na Julisce si obhájila Dukla, která však musí během září vybudovat vyhřívaný trávník. "V zimních měsících ho už budeme mít v provozu," ujistil ředitel komunikace nováčka Petr Voženílek. Dukla by tak měla úpravu stihnout během dvou kol, kdy zápasy odehraje na hřištích soupeře, a využije i reprezentační přestávky. Žižkov chce stejnou operaci provést už do konce července.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...