Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

„Hanspaulka“ na Camp Nou. Piquého liga roste: na finále 92 tisíc, připojí se Neymar

Přes 92 tisíc diváků na stadionu Camp Nou sledovalo vrchol prvního ročníku Kings League, nové fotbalové soutěže, za kterou stojí Gérard Piqué. foto: Profimedia.cz

Pokud jste si mysleli, že upadne stejně rychle jako vyletěl vzhůru, možná vás následující řádky trochu překvapí. Nový fotbalový projekt někdejšího španělského reprezentanta Gerarda Piquého o víkendu zaplnil slavný barcelonský stadion Camp Nou, do dalších měsíců získal nové osobnosti a jeho hlavní protagonista odvážně tvrdí: „Děti ve škole už neřeší, kdo fandí Barceloně nebo Realu Madrid. Baví se o Kings League.“
  16:22

Vážně?

Pro fotbalové romantiky to může být k uzoufání, ale něco na slovech, která před vyvrcholením prvního ročníku nové soutěže pronesl Piqué v rozhovoru pro deník Marca, zřejmě opravdu bude.

„Nechceme se měřit s fotbalem nebo basketbalem. Jsme jiní. Mix sportu a zábavy, což lidi zajímá a láká,“ přesvědčuje.

Jakkoli vám show, kterou Kings League nabízí, může připadat místy poněkud ztřeštěná, přes 92 tisíc diváků na největším stadionu v Evropě je důkazem, že jistou budoucnost určitě má.

Viděli jste, jak se v neděli autobus s hráči prodíral davem fanoušků jako před finále Champions League?

Jak ve fanshopu zasvěceném modročerveným barvám Barcelony rychle mizely suvenýry s podobiznou krále, symbolem soutěže?

Jak zaplněný Camp Nou nábožně skandoval jméno Lionela Messiho, místního hrdiny, což svědčí o propojení s reálným fotbalovým světem? Nebo že na finálový turnaj dorazily i legendy, které jsou s Kings League od začátku spojené, nebo se do ní záhy připojí?

Do druhé kategorie patří třeba Ronaldinho, jenž má hrát jednu z klíčových rolí při zamýšlené expanzi soutěže do Brazílie, nebo Neymar, který v projektu bývalého spoluhráče z Barcelony vidí obří marketingový potenciál.

„Už nyní máme stejně sponzorů jako Davis Cup,“ připomněl Piqué tradiční tenisový turnaj, který se svou investiční společností Kosmos před pár lety totálně překopal a musel reagovat na ostrou kritiku.

Kings League je ovšem v jeho byznysovém portfoliu úplně jiná kapitola – svěží a originální nápad, co se trefil do chuti mladé generace. Projekt, který strmě letí vzhůru.

Jeho profil na populární streamovací platformě Twitch je podle statistického portálu Streams Charts s více než 27 miliony hodinami za poslední čtyři měsíce třetím nejsledovanějším na světě. To všechno navíc ještě před nedělním finále, které kromě desetitisíců fanoušků na Camp Nou sledovaly další dva miliony diváků online...

Přes 92 tisíc diváků na stadionu Camp Nou sledovalo vrchol prvního ročníku...
Gérard Piqué (vpravo) s šéfem Barcelony Joanem Laportou na finálovém turnaji...

Že jde povětšinou o jinou cílovou skupinu, než je ta, kterou ve Španělsku zajímala sobotní premiéra nového reprezentačního trenéra Luise de la Fuenteho? Možná.

Vzhledem k věkovému rozložení však do budoucna klidně může být silnější.

Vždyť už na přelomu roku, kdy Piqué a spol. s projektem Kings League přišli, bylo jedním z hlavních argumentů podle zakladatelů následující: „Produkt fotbalu je zastaralý. Abychom zaujali nastupující generaci, musíme pro ni vymyslet kratší a zábavnější formát. Devadesát minut už mladí neukoukají.“

Tehdy ve Španělsku vznikl fenomén, který nemá obdoby: dvanáct týmů, jimž „šéfují“ populární youtubeři i slavní fotbalisté včetně Sergia Agüera či Ikera Casillase, hřiště s umělou trávou uvnitř industriálních prostor na okraji Barcelony, speciálně upravovaná a vyvíjející se pravidla, sedm proti sedmi, dvakrát dvacet minut a každý hrací den i miliony očí na nejrůznějších internetových platformách.

Nejlepší čtyři mužstva z dlouhodobé soutěže se o víkendu utkala o historicky první titul a nejednoho vyznavače pražského malého fotbalu při pohledu na kulisy jistě napadlo, jaké by to bylo uspořádat duel v legendární Hanspaulce uprostřed narvaného Camp Nou.

To celé samozřejmě s bohatým doprovodným programem, který organizátoři očividně okoukali i u proslulého amerického Superbowlu. Přestávky mezi jednotlivými zápasy zpestřila živá hudební představení či nejrůznější skeče promítané na velkoplošné obrazovky. Příklad? Třeba i fingovaný únos šéfa Piquého, kterému dával ultimátum sám Neymar: „Pustím tě, jen když dostanu tým v tvojí lize.“

A nadšené publikum bouřilo.

Co bude dál? Očekává se ekonomický i sportovní posun, zakotvení na dalších trzích a s tím spojené nové výzvy.

Na pozadí už například vzniká i Queens League, ženská verze soutěže, a Piqué naznačil, že kromě domluvené Brazílie pokukuje po možnosti odstartovat projekt v Anglii nebo ve Spojených státech.

„Těžko říct, kde budeme za tři nebo pět let,“ zmínil. „Chceme však rozšířit Kings League do mnoha zemí světa a na konci každého roku následně uspořádat velký mezinárodní turnaj pro nejlepší z nejlepších, což by byla taková naše malá Liga mistrů.“

Na základě úspěšné španělské zkušenosti zatím není důvod myslet, že se mu to nepodaří, byť spoustu lidí Piquého myšlenku pořád považuje za bláznivou.

Když se nad celým projektem na začátku roku ušklíbal třeba šéf La Ligy Javier Tebas, označil ho za cirkus a žádal novináře, ať se zeptají za půl roku: „Bude tou dobou Kings League ještě někoho zajímat?“

Zdá se, že ano.

Nedělní návštěva na Camp Nou překonala až na dvě výjimky i všechny soutěžní zápasy Barcelony v aktuální sezoně. Že takové srovnání kulhá? Záleží jen na úhlu pohledu.

Teď už je totiž nezpochybnitelné, že Piquého revoluce diváky ve Španělsku oslovila a vedle tradičního pojetí sportu má potenciál dál růst.