Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kombinace amatérů a chaosu. Chelsea i kouč Lampard čelí kritice. Nehroutím se, odvětil kouč

Frank Lampard foto: Reuters

Londýn - Chtěl rychle a nakrátko rozehrát roh, ale pravačkou se kopl do paty levé nohy. V nepříjemných bolestech zůstal chvíli v podřepu. Komický okamžik německého útočníka Timo Wernera ze závěru ligového utkání proti Manchesteru City (1:3) vystihl současné negativní rozpoložení fotbalové Chelsea.
  19:25

„Nehroutím se, nejsem dole. Ale první poločas pro nás nevyzněl dobře, byl těžce bolestivý. Úroveň soupeře nám ukázala, kam bychom měli směřovat a o co musíme usilovat. Po přestávce už jsem viděl zlepšení, ale je třeba dál pracovat,“ řekl trenér Frank Lampard po nedělním utkání se City.

A to výsledek 1:3 zdaleka není skutečným odrazem dění na hřišti. Tak velká byla převaha týmu trenéra Guardioly, byť mu chybělo několik nemocných opor.

„Chelsea, to byla chvílemi smrtelná kombinace amatérů a totálního chaosu. Mohli a měli by prohrát o víc,“ píše v komentáři BBC. „Výkon Chelsea nenesl žádný náznak vzdoru, nebezpečí pro soupeře, víry ani soudržnosti.“

Frank Lampard soucítí se zraněným středopolařem Blues N’golo Kantém.
Frank Lampard, dlouholetý miláček tribun Blues, přijel na Chelsea v roli...

„Udělali jsme individuální chyby a soupeř nás potrestal,“ řekl Lampard v televizním rozhovoru.

Nebyl to jeden nepovedený zápas, krátkodobý výpadek. Chelsea se souží delší dobu, vždyť z posledních šesti zápasů vyhrála jen jediný nad West Hamem.

Její černá série začala 12. prosince porážkou na Evertonu. Pak prohra ve Wolverhamptonu, na Arsenalu a naposledy se City. Mezitím remíza s Aston Villou a zmíněná výhra nad West Hamem.

Do té doby to nebylo špatné. Od zářijové porážky v druhém kole Premier League s mistrovským Liverpoolem neprohrála Chelsea v sedmnácti zápasech, pokud nepočítáme vyřazení v Ligovém poháru s Tottenhamem na penalty.

A pomalu se začalo mluvit o titulu. Trenér Lampard, klubová legenda, v minulém ročníku dovedl tým mezi nejlepší čtyřku. A v letní přestávce klub utratil v přepočtu šest miliard korun za posily.

Jenže německý útočník Werner už dvanáct utkání neskóroval. Jeho krajan Kai Havertz je hodně nevýrazný, byť v jedenadvaceti letech je pořád velmi perspektivní. Zklamáním je marocký záložník Hakim Ziyech, jenž přišel z Ajaxu.

Brazilský veterán Thiago Silva není žádné terno a senegalský brankář Edouard Mendy se musí zlepšit, aby si zasloužil místo dlouhodobé jedničky.

Pravda, posily, až na anglického reprezentačního obránce Bena Chilwella z Leicesteru, potřebují čas, aby se adaptovaly na život v Anglii, na tempo Premier League, na náročné prostředí v Chelsea. Jenže čas není, zvlášť ne v Chelsea.

Vždyť Lampard je už třináctým trenérem od nástupu majitele Romana Abramoviče v roce 2003, navíc klub José Mourinha a Guuse Hiddinka angažoval dvakrát, takže změn bylo ještě víc.

Po posledních nezdarech se už spekuluje o Lampardově pozici. Pro jeho angažování byl v létě 2019 také nový sportovní ředitel Petr Čech.

K někdejšímu znamenitému anglickému záložníkovi míří výčitky k hernímu projevu, taktice, organizaci hry, sestavě. Že například Wernera staví na post, který mu nevyhovuje.

„Chelsea trenérům čas na práci nedává. Nemá to v povaze a ukazuje to i historie,“ řekl v televizním studiu někdejší irský záložník Roy Keane.

„Pokud se chceš dostat na nejvyšší úroveň, musíš přijmout tlak,“ uvědomuje si Lampard.

Ten potřebuje vyladit formu především obou německých reprezentantů. Když začnou střílet góly Werner s Havertzem, mužstvo zase začne vyhrávat.

Navzdory mizerné formě má osmá Chelsea jen tříbodovou ztrátu na čtvrtou příčku. V nezvykle vyrovnané první desítce má však s West Hamem nejméně výher a nejvíc porážek. Soupeři totiž mají až na Leicester odehráno méně utkání.

V Lize mistrů ji na přelomu února a března čeká osmifinále proti Atlétiku Madrid. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...