Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Komise: Sudí v derby obstáli. Preciado měl jít ven, Bořil byl nejagresivnější

Rozhodčí Ladislav Sziksay právě odpískal penaltu pro Slávii. Sparťané Ladislav Krejčí a Qazim Laci se rozčilují. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Podle komise rozhodčích fotbalové asociace hlavní arbitr Ladislav Szikszay i jeho asistenti ve vyhroceném derby Slavie se Spartou (1:1) obstáli. „Jejich výkon nebyl hlavní příčinou toho, v jakém duchu bylo utkání odehráno,“ uvedla komise. Přesto sudím vyčetla chybu: hostující bek Ángelo Preciado měl být ve 21. minutě za faul na Lukáše Provoda vyloučen. Dostal však jen žlutou.
  14:53aktualizováno  15:04

Komise to uvedla v tradičním komuniké po uplynulém ligovém kole.

Preciado zajel do Provoda u brankové čáry a soupeře, který odehrával balon do zámezí, levačkou ze shora přišlápl. „Podrážkou natažené nohy zasáhl soupeře do lýtka. VAR v tomto případě měl intervenovat,“ vyčetla komise neaktivitu Marku Radinovi v přenosovém voze a zmínila, že Preciadův zákrok splňoval parametry surové hry.

Kdo by měl vyfasovat za šarvátku tvrdší trest?

celkem hlasů: 8840

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 2. října 2023. Anketa je uzavřena.

Jan Bořil6409
Oba by měli dostat stejný trest1743
Ladislav Krejčí688

Kromě zmíněné situace rozhodčí pochválila za správně nařízenou penaltu pro Slavii po Preciadově faulu na Muhameda Tijaniho z 58. minuty a správně vyloučené duo Jan Bořil (Slavia), Ladislav Krejčí (Sparta) z rozmíšky ze závěru zápasu.

„Nejagresivnějším v této konfrontaci byl hráč domácího družstva č. 18,“ napsala komise o Bořilovi.

„Nejprve chytil zezadu za ramena hráče hostujícího družstva č. 28 (Tomáš Wiesner) a poté ho odstrčil. Následně konfrontace pokračovala mezi hráči Krejčím a Bořilem, kteří se vzájemně fyzicky napadli tím, že sebou násilně cloumali a strkali do oblasti hrudníku a krku. Poté Bořil strčil předloktím do oblasti krku hráče Lukáše Haraslína, čímž způsobil jeho pád.“

Právě odporné scény ze závěru taháku devátého kola i jedné z největších událostí celé fotbalové sezony zastínily veškeré předešlé dění. Největší dusno odstartovaly v 81. minutě fauly u laviček, nejdřív Christos Zafeiris už se žlutou kartou přejel sparťana Jakuba Peška. Sudí Szikszay ale nepískal a „umožnil“ tak do následujícího souboje se zmíněným slávistou přijet Qazima Laciho.

Zvládl podle vás rozhodčí Szikszay derby?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00pondělí 2. října 2023. Anketa je uzavřena.

Ne2109
Ano494

Ani jeden nedostal kartu (Laci by se nejspíš nemohl divit, kdyby byl vyloučen) a komise se k ani jednomu zákroku nevyjádřila.

O několik akcí později slávistický střídající útočník Mojmír Chytil fauloval brankáře Petera Vindahla, který pak protivníka ležícího na zemi seřval. K oběma se v mžiku seběhl hrozen fotbalistů v obou barvách a poprali se přímo na trávníku.

Kromě zmíněných hráčů byli vyloučeni ještě sparťanský vedoucí mužstva Miroslav Baranek a slávistický asistent trenéra Pavel Řehák.

„Utkání Slavia – Sparta bylo pro tým rozhodčích velmi obtížné. Bylo plné osobních soubojů, přestupků a nesportovního chování hráčů a realizačních týmů obou družstev. V mnoha situacích obě družstva vůči sobě i rozhodčím ztrácela respekt. Rozhodčí této atmosféře nepodlehli, většinu herních situací rozhodčí posoudili správně a celkově dle názoru KR v utkání obstáli,“ míní komise.

Pražské derby připomínalo víc bitvu než fotbal. Statistici napočítali 24 faulů domácím a 15 hostům, zato pohledných akcí nebo střel pomálu. Od začátku létaly vzduchem negativní emoce – na trávníku i u střídaček, kde zejména domácí trenéři neustále vzrušeně gestikulovali směrem k sudím na ploše i ke čtvrtému rozhodčímu.

„Budeme opakovaně apelovat na rozhodčí, aby důsledněji postihovali nesportovní chování hráčů a realizačních týmů,“ uzavřela komise, která se v komuniké také nepozastavila nad rozhodujícími okamžiky z nastaveného času: po centru z pravé strany zahrál slávista Igoh Ogbu rukou. Szikszay však provinění proti pravidlům na trávníku nepostřehl a nechal pokračovat ve hře. Z brejku dal Chytil na dva nula, ale hlavní arbitr vzápětí na doporučení videoasistenta Radiny branku zrušil a nařídil penaltu pro Spartu, z níž Haraslín srovnal na konečných 1:1.

Autor: