Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Konec jednoho snu: gólman odjel z MS. Jeho syn onemocněl leukémií

Sport

  10:59
PRAHA - Osud si s ním krutě pohrál. Osmadvacetiletý brankář australského národního týmu Brad Jones tvrdě dřel, aby mohl hrát na letošním světovém šampionátu, který startuje již v pátek. Místo toho musí řešit mnohem závažnější rodinné strasti. Od manželky se dozvěděl, že u jeho syna našli lékaři leukémii. Jones se sbalil a z dějiště MS okamžitě odjel.

Brad Jones. foto: Reuters

Celá Austrálie je v šoku. Oblíbený gólman Brad Jones, který chytá v Anglii za Middlesbrough, se během o víkendu dozvěděl, že jeho čtyřletý synek má leukémii. Místo boje na hřišti (Jones je momentálně dvojkou australské reprezentace), bude nyní zápasit v rodinném kruhu.

Sílu svému spoluhráči dodávají na dálku i fotbalisté Austrálie. "Oproti téhle tragédii je všechno směšné. I samotné mistrovství světa. Přejeme Bradovi i jeho rodině, aby byli silní a měli dost štěstí," řekl na nedělní tiskové konferenci kapitán týmu Lucas Neill.

TISKOVÁ KONFERENCE, KDE VEDENÍ TÝMU VYSVĚTLUJE DŮVODY ODJEZDU JONESE Z MS:

Vstřícnost v celé záležitosti ukázala také Mezinárodní fotbalová federace (FIFA). Ta už dala najevo, že udělí australské výpravě výjimku a povolí kouči Pimu Verbeekovi povolal dodatečně náhradního gólmana. Pro výběr ze země klokanů to ale momentálně není to nejpodstatnější.

Austrálií každopádně Jonesův příběh otřásl. A také samotnými hráči. V posledním přípravném duelu prohráli s USA 1:3 a fotbalisté přiznali, že stín celé smutné události na nich zanechal stopy. Ostatně není se co divit, vždyť australská reprezentace, to je jedna velká rodina. V jejím případě to není jen prázdná fráze.

AUSTRÁLIE 3:1 USA:

"Bradovo neštěstí tíží každého, jako by se to přihodilo jemu samotnému. Tahle sounáležitost vychází z kořenů australské historie, kultury," vysvětloval po porážce Neill. Jediný gól protinožců vstřelil hvězdný Tim Cahill a to, že je nejen on myšlenkami u Jonese, dal najevo svou oslavou - do kamery ukázal gesto, jako když v náručí kolíbá malé dítě.

Všichni v Austrálii věří, že podobné gesto budou předvádět jejich miláčci na šampionátu co nejčastěji. I kvůli Jonesovi a jeho rodině, kteří budou bojovat svůj vlastní boj. A celá země doufá, že to nakonec bude boj se šťastným koncem.