Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Feyenoord - Slavia 2:1, po Holešově brance přišlo drama, domácí však výhru uhájili

Tomáš Holeš se hlavou prosazuje proti Feyenoordu Rotterdam. foto: AP

Po pauze výrazně zabrali a druhý duel fotbalové evropské Konferenční ligy zdramatizovali, přesto slávisté odjíždějí z Rotterdamu bez bodů. Porážku 1:2 s Feyenoordem si zavinili slabým výkonem v prvním poločase.
  22:58

Vždyť po přestávce se role na slavném stadionu De Kuip zcela proměnily. Slávisté kombinovali, trpělivě obehrávali soupeřův defenzivní blok. A hlavně: třicet minut před koncem po standardce Ševčíka skóroval hlavičkující Holeš.

Zápletka byla na světě!

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Zatímco v úvodu bylia Slavia doslova na odpis, záhy inkasovala dvě branky a nebýt pozorného Mandouse, do šaten mohla jít ještě s výraznějším mankem, do druhého poločasu vyběhli hosté v úplně jiném rozpoložení.

Pomohla trojzměna, kterou učinil trenér Jindřich Trpišovský. Na trávník vyběhli Plavšič, Lingr a Kuchta a výkon Slavie se nejen díky tomu rapidně zlepšil. I místní fanoušci znervóznili, když viděli, že dominantní představení Feyenoordu po změně stran nepokračuje, právě naopak.

Na pět přesných střel během prvního poločasu domácí nenavázali, ve druhé půli slávistickou bránu přímo ani jednou neohrozili a skoro celou dobu se ztuha bránili. Kdyby Kuchta nebo po něm Schranz zblízka lépe trefili odražené balony, brali by slávisté v Rotterdamu minimálně bod.

Takhle nemají nic, což je především vina jejich špatného výkonu v úvodu zápasu.

Přihodilo se jim přesně to, co si nepřáli.

V bouřlivé kulise nezachytili začátek. Domácí se dostali do hry a s podporou hlasitých fanoušků valili zprvu na slávistickou bránu jednu akci za druhou.

Hučelo to jako v úle vždy, když se Feyenoord přiblížil k Mandousovi. A po nevyužitých šancích či nedotažených útocích domácí fanoušci nezoufali, zato své borce odměnili silným aplausem. Jako by jim vzkazovali: Jen tak dál, chlapi!

Bylo cítit, že slávisté už mají v hlavách nedělní ligové derby na Spartě. Kouč Trpišovský nechal v úvodu na lavičce kapitána Bořila i střelce Kuchtu s Schranzem. V útoku Tecl, na krajích Afričané Ekpai s Oscarem, Masopust v první půli nezvykle na levém kraji obrany...

Ne, dlouho to ze strany českých šampionů nebylo ono.

„Za náš výkon v prvním poločase jsem se styděl. Zoufalost. Katastrofa. A beru to i na sebe, protože některá spojení v sestavě nefungovala,“ řekl trenér kriticky.

Ze spousty laciných ztrát pramenily domácí výpady. Výjimečný byl na levém kraji maličký Kolumbijec Sinisterra, jenž koupal jednoho soupeře za druhým... Jedna klička, druhá klička, přešlapovačka, zasekávačka, v české lize výrazný bek Bah byl z kolumbijského soupeře úplně na větvi. Příliš mu nepomohl ani před ním hrající Ekpai, ovšem nejen slávistická pravá strana byla během prvního poločasu nevýrazná.

Nizozemci vedli po nedůrazné hostující rozehrávce. Ousou poslal míč na střed Stanciovi, který měl za zády protivníka a musel hrát z první. Tecla nenašel, soupeři slávisty rychle vyťukali až se do balonu opřel z kraje pokutového území záložník Kökcü. Rána levačkou proletěla po zemi až do sítě, asistence: Sinisterra.

Domácí sedmička měla prsty i ve druhé trefě.

Sinisterra utekl po levém kraji a cpal balon pod sebe před bránu. Slávisté se napoprvé ubránili, i druhou přihrávku odvrátili pryč, jenže následný centr Malacii už hlavou narval zblízka do sítě Linssen. U vzdálenější tyče přeskočil Masopusta a nad hlavami rozjuchaných fanoušků po druhé během chvíle létaly kelímky s pivem.

Chyběli jsme vám? ptali se prostřednictvím obřího transparentu za bránou těsně před výkopem domácí ultras. V Nizozemsku všechna covidová opatření skončila teprve před pár dny, stadion Feyenoordu se poprvé naplnil pod střechu až při sobotní přestřelce s Nijmegenem (5:3). 

A ve čtvrtek tady byl opět plný dům.

Však to domácí také řádně oslavili a ještě před výkopem bez skrupulí vypálili z jednoho ze sektorů salvu rachejtlí. Rámus jako na Silvestra!

To během druhé půle už fanoušci Feyenoordu mnohem častěji sledovali napínavé dění na trávníku spíš se zatajeným dechem, a tak se stále více ozývalo i na tisíc příznivců z Česka. 

Ti našli útočiště v patře pod střechou, ale v nervózním závěru, rozkouskovaném řadou soubojů, hádek a strkanic, své oblíbence k vyrovnání nedotlačili.

Proto slávisté po vítězství nad bundesligovým Unionem Berlín (3:1) poprvé ve skupině padli, naopak Feyenoord, jenž minule remizoval v Izraeli s Haifou (0:0), se vyšvihl na první místo tabulky.