Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kostanaj - Plzeň 1:2, pozdní góly. Pohodlný náskok zhatila penalta v závěru

Plzeňský záložník Ibrahim Traoré v utkání proti Kostanaji. foto: FC Viktoria Plzeň

Plzeňští fotbalisté ve 4. předkole Konferenční ligy zvítězili 2:1 nad kazachstánským Tobolem Kostanaj. Úvodní branku obstaral hlavou nejmenší muž v hostující sestavě záložník Cadu. V poslední minutě přidal důležitou pojistku Kalvach, ale v nastaveném čase ještě domácí snížili z nařízené penalty. Západočeši si tak do odvety, která se hraje za týden v Plzni, vezou hubený náskok.
  18:33

Na úvodní gól se ale plzeňští fotbalisté načekali.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Už se schylovalo spíše k bezbrankové remíze, když jeden z povedených centrů hlavou prodloužil habán Chorý přímo do prostoru, kam přiskočil mrňavý Cadu a hlavou napřed se vrhl po míči, čímž jej poslal do protipohybu brankáře Konovalova.

V poslední minutě základní hrací doby uklidnil hosty ještě středopolař Kalvach, který využil chytré Vlkanovovy přihrávky a překonal vybíhajícího gólmana.

A pro Viktorii dobře, že se trefil. V závěru totiž po asistenci videorozhodčího Kostanaj zahrávala penaltu kvůli ruce v pokutovém území, kterou proměnil útočník Deblé.

Hosté se nicméně mohli za celý zápas radovat ještě několikrát. V první půli střílel jedovatě Bucha, pak to z dálky zkoušel i Cadu, ale domácího gólmana - stejně jako předtím hlavou jak Šulc, tak Durosinmi, překonat nedokázal.

Plzeňský záložník Pavel Bucha v utkání proti Kostanaji.

Útočné duo Durosinmi - Šulc nasadila Viktoria na hrot už minulé kolo proti Olomouci (2:1), kdy hbitý křídelník Cadu obstaral pro změnu dvě asistence.

Opatrný úvod dějství v Kazachstánu nakonec překlopili na svou stranu hosté, kteří zejména po krajích začali podnikat první útočné výpady.

Vypracovali si i slušné šance, po třech rohových kopech v řadě ale nehrozili.

První příležitost měl právě Šulc a po něm Durosinmi, kteří ale Konovalova nepřekonali a spíše nechali vyniknout jeho reflexy.

Poté ale iniciativu převzali domácí, kteří se dopředu dostávali díky nebezpečným protiútokům. Gólmana Staňka několikrát otestoval útočník Deblé, ale pokaždé byl plzeňský brankář připraven. I domácí však ukázali, že dokážou hrozit.

Druhý poločas otevřeli ve stejném stylu, hosté prostřídali a postupně se zlepšovali.

Dějství plné faulů roztrhal až dobře dohraný centr, který v domácím vápně prodlužoval Chorý. Větší naději na postup pak Západočechům věnoval v poslední minutě Kalvach.

Nakolik nepříjemné bude závěrečné snížení, se uvidí příští týden v plzeňské odvetě.

Autor: