Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - Astana 3:0, dominantní výkon, domácí udrželi stoprocentní bilanci

Radost plzeňských fotbalistů z gólu do sítě Astany. foto: ČTK

Ani bod neztratili plzeňští fotbalisté ve skupinové fázi Konferenční ligy. Svou skvělou formu potvrdili i v závěrečném utkání s Astanou, kterou takřka k ničemu nepustili a porazili ji jednoznačně 3:0. Skóre otevřel Adam Vlkanova, výsledek pak zpečetil dvěma góly střídající Jhon Mosquera.
  20:16aktualizováno  15. prosince 0:09

Plzeňští za celou skupinovou fázi navíc obdrželi pouhý jeden gól. Proti Astaně je však v úvodu podrželo i břevno po střele Astanova.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

To byla nicméně jediná velká příležitost soupeře, svěřenci trenéra Miroslava Koubka zápasu naprosto dominovali a gólů mohli dát klidně více.

„Dostali jsme jednu branku, doma žádnou. Jsem na hráče hrdý. Mám radost, že kádr prokázal velkou životaschopnost. Právě díky Konferenční lize dostalo v závěru sezony prostor řada hráčů, co čekají na šanci. Uchopili to velice dobře a prokázali svou sportovní úroveň. Kádr se nám do šířky rozehrál,“ těsilo Koubka.

Domácí, v jejichž základní sestavě znovu nastoupili i osmnáctiletí brankář Baier a obránce Paluska, si už ve čtvrté minutě vytvořili první slibnou šanci. Volný Hranáč ale hlavičkoval nad břevno. Hostující gólman Čondrič poté zneškodnil Vydrovu hlavičku i Šulcovu střelu zblízka.

Plzeňští měli velkou převahu i šance. Šulc ve 26. minutě sám před brankou hlavičkoval těsně vedle, Vlkanova po zasekávačce v pokutovém území zase nepropálil Čondriče. Brankář Astany těsně před pauzou tváří v tvář vychytal i Vydru.

Ráz utkání se po přestávce příliš nezměnil. Bucha nejprve z nadějné pozice přestřelil, ale západočeši se dočkali v 58. minutě. Vlkanova získal odražený míč, elegantně se zbavil obránce a poté se prosadil tvrdou ranou. Ofenzivní záložník v sezoně vstřelil třetí soutěžní gól.

„O poločase jsme si řekli, že hrajeme dobře, ale pouze neproměňujeme šance. Věděli jsme, že to akorát musíme dotáhnout dokonce, což se nakonec povedlo,“ popsal pro Sport 2 autor úvodní branky.

O deset minut později už domácí vedli 2:0. Po souhře střídajících hráčů Klimenta a Mosquera se kolumbijský křídelník trefil křížnou střelou. Mosquera zvýšil v 82. minutě tečovaným pokusem z dálky. V ročníku si polepšil na pět soutěžních branek, stejně jako Vlkanova skóroval poprvé v Konferenční lize.

Adam Vlkanova střílí gól a posílá Plzeň do vedení proti Astaně.

Viktoria v tomto ročníku Konferenční ligy včetně kvalifikace neprohrála a zvítězila v jedenáctém z dvanácti zápasů. Plzeňský klub od UEFA dostane za postup do osmifinále celkový finanční bonus přesahující 200 milionů korun.

„Nenapadlo by mě, že to dokážeme, když se vylosovala skupina. Vyhrát šest zápasů je složité. Je to něco speciálního, unikátního, je to zápis a vryp do historie. Máme radost, že se nám to podařilo,“ uzavřel Koubek.

Západočeši v aktuálním ročníku Konferenční ligy doma i pošesté udrželi čisté konto, s jedním inkasovaným gólem potvrdili pozici týmu s nejlepší obranou skupinové části. Při premiéře v hlavní fázi třetí nejvyšší evropské soutěže navíc s 18 body vyrovnali rekord londýnského West Hamu z minulé sezony.

Poprvé v samostatné historii si jarní fázi pohárů zahrají tři české týmy. Vedle Plzně uspěly v Evropské lize pražské celky Slavia se Spartou.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!