Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Kluž - Jablonec 2:0, postupové plány Severočechů zhatil Debeljuh

Jablonečtí fotbalisté v Kluži litují inkasovaného gólu. foto: AP

Postupové naděje jsou pryč. Jablonečtí fotbalisté prohráli v závěrečném utkání základní skupiny Konferenční ligy na hřišti Kluže 0:2, na jaře si tak evropské poháry nezahrají. O obě branky se postaral Gabriel Debeljuh.
  20:46aktualizováno  22:53

Jablonec bojoval na dálku o druhé postupové místo s Randers. Potřeboval získat minimálně o bod víc než dánský celek, navíc musel doufat, že bude mít v případě bodové shody lepší skóre.

Vzhledem k prohře Randers 0:1 v Alkmaaru by severočeskému mužstvu nakonec nestačila ani případná remíza.

Jablonec ale utrpěl porážku, a tak není co řešit. Ve skupině D obsadí třetí místo právě před svým čtvrtečním pokořitelem, Kluž totiž zaznamenala teprve první vítězství a i přes triumf na Čechy ztratila dva body.

Určitě se však nedá říct, že by šlo o jednoznačnou záležitost. Hosté věděli, jaký je postupový klíč, a tak hráli celkem odvážně. Za zápas vystřelili dokonce čtrnáctkrát, jen dva pokusy ovšem mířily na branku.

A to bylo málo.

Zvlášť když Jablonec zahazoval šance. Tu největší ve třetí nastavené minutě, kdy už bylo na případný obrat pozdě. Vaníček si naskočil na Kratochvílův centr, jenže gólman Balgardean předvedl skvělý zákrok a míč vytěsnil.

Ze vzduchu hrozili Jablonečtí i v první půli. Běžela teprve pátá minuta, když Martincovo zakončení hlavou vykopl z brankové čáry domácí kapitán Camora. A nezadařilo se, ani když Kluž nabídla Kratochvílovi šanci po velké chybě v rozehrávce.

Rumunské mužstvo bylo v rozhodujících momentech daleko efektivnější. Obě rány zasadil Jablonci útočník Debeljuh, který se přitom v Konferenční lize dosud trápil. Za předchozích pět duelů neskóroval ani jedinkrát, tentokrát zvedal ruce nad hlavu rovnou ve dvou případech.

První trefa přišla pro hosty v pořádně nepříjemný čas. Těsně před poločasovou pauzou přetlačil pětadvacetiletý forvard v souboji drobného Pilaře a odrazem od tyče výrazně snížil jablonecké naděje na postup.

Ta druhá už nastala v době, kdy se svěřenci kouče Petra Rady zoufale snažili o zdramatizování stavu ve skupině. Neúspěšně, proti sevřenému defenzivnímu bloku Kluže to nešlo.

A tak když Debeljuh překonal v bitvě jeden na jednoho brankáře Hanuše nějakých sedm minut před koncem řádné hrací doby, bylo jasno. Jablonec v pohárové Evropě pro tuto sezonu končí.

Se čtrnácti body opanoval suverénně skupinu Alkmaar, zbylé tři celky se vtěsnaly do tříbodového rozdílu. 

„Tenhle výsledek nerozhodl o tom, že jsme nepostoupili. Na postup jsme měli. Klíčový byl z mého pohledu domácí zápas s Randers, kde jsme to měli pod kontrolou, měli jsme dost šanci, ale inkasovali jsme v devadesáté minutě z penalty,“ pronesl jablonecký kouč Petr Rada.

Severočeši neprožívají ideální ročník. V Konferenční lize na postup nedosáhli, v domácí soutěži se jim daří nejméně za dlouhé roky. Aktuálně okupují až dvanáctou příčku.

Tabulka

Tým Z V R P S B
1. Alkmaar 6 4 2 0 8:3 14
2. Randers 6 1 4 1 9:9 7
3. Jablonec 6 1 3 2 6:8 6
4. Kluž 6 1 1 4 4:7 4
Autor: