Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sport

Bohemians čeká náročné Bodö/Glimt, Plzeň do Kosova. Soupeře tuší i Slavia

Trofej pro vítěze Konferenční ligy. foto: ČTK

Příznivý protivník pro Plzeň, nepříjemný pro Bohemians. Dva čeští zástupci už vědí, na koho na přelomu července a srpna narazí v druhém předkole Konferenční ligy: zatímco Viktoria začíná doma proti Dritě z Kosova, pražský celek čeká daleká cesta do Norska a dvojzápas se silným Bodö/Glimt.
  13:40aktualizováno  15:44

Rozhodl o tom los v sídle Evropské fotbalové unie (UEFA) ve švýcarském Nyonu.

Plzeň, třetí tým uplynulého ročníku Fortuna ligy, je nasazená a bude favoritem, to čtvrtí Bohemians při prvním startu v pohárové Evropě po 36 letech patří mezi nenasazené celky.

Panathinaikos, nebo Dnipro-1 pro Slavii

Slavia se v srpnovém 3. předkole Evropské ligy utká s poraženým týmem z 2. předkola Ligy mistrů mezi Dniprem a Panathinaikosem Atény.

Slávista Ivan Schranz střílí a dává gól v zápase s Panathinaikosem.

V nemistrovské části Evropské ligy je nasazená spolu s Olympiakosem, ten ale na soka z téže země narazit nemůže.

A z osudí na ně vyšel nejsilnější možný protivník. Bodö/Glimt z Norska má zvuk i úspěchy – v premiérovém ročníku Konferenční ligy (2021/22) prošel z druhého předkola až do čtvrtfinále. Vyřadil Celtic a Alkmaar, porazil AS Řím, ale v odvetě už na něj nestačil. Předtím jej nicméně ve skupině deklasoval vysoko 6:1!

„Bude to výzva. Složité cestování, je to daleko, umělka. Hodně komplikací. Ale přáli jsme si Evropu zkusit a nebudeme se vymlouvat. Chceme postoupit,“ pravil trenér Jaroslav Veselý.

Minulou sezonu hrál skupinu Evropské ligy, momentálně vede norskou nejvyšší soutěž, která se hraje systémem jaro-podzim po jedenácti kolech o deset bodů s bilancí 10-1-0 a skóre 32:9. V jeho kádru je i osmnáctiletý český záložník Lucas Kubr.

Jinými variantami pro Klokany byly Poznaň či Trnava, případně jeden z dvojice Pjunik Jerevan - Narva Trans (Estonsko), nebo chorvatský Osijek.

„Neměl jsem v osudí favorita. Přál jsem si jen, aby to byl soupeř v dojezdové vzdálenosti, aby tam mohlo dorazit co nejvíc fanoušků. Z tohoto hlediska nám tedy los přisoudil nejhoršího možného soupeře,“ smál se při představě o cestě za polární kruh trenér Veselý.

Bohemians začnou 27. července venku, odvetu sehrají o týden později 3. srpna na Letné. Chátrající stadion Ďolíček nevyhověl požadavkům UEFA, potvrdil klub na svém webu.

Plzeň zahájí snahu o postup do skupiny Konferenční ligy na vlastním hřišti a jejím soupeřem bude FC Drita.

Kosovský vicemistr zaostal v domácí soutěži o tři body za mistrovským Ballkani, které loni v Konferenční lize potkalo a potrápilo Slavii, byť ji nakonec ani v jednom ze dvou duelů neporazilo (2:3, 0:1).

„Trochu jsme si o něm něco už stihli zjistit a je to velice zajímavý tým. Nezříkáme se role favorita, naopak se do ní musíme pasovat a přijmout ji. FC Drita je tým na podobné úrovni jako je Ballkani, se kterým měla trable Slavia,“ uvedl pro klubový web trenér Miroslav Koubek.

Tým z padesátitisícového městečka Gnjilane na východě země nikdy do skupiny žádného z evropských pohárů nepostoupil. Loni ve druhém předkole podlehl belgickým Antverpám, o rok dřív v Konferenční lize potrápil Feyenoord, pozdějšího finalistu. Předkola hraje pravidelně posledních sedm let.

Účast v hlavní fázi třetí nejvyšší evropské klubové soutěže zajistí oběma celkům jedině postup přes tři soupeře.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!