Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia má Feyenoord a Union Berlín, Jablonec jde na Alkmaar a Kluž

Slávističtí fotbalisté slaví vyrovnávací branku Lukáše Masopusta (uprostřed) v zápase s Legií Varšava. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Slávističtí fotbalisté ve skupině Konferenční ligy vyzvou Feyenoord Rotterdam, Union Berlín a Maccabi Haifu. Jablonec narazí na Alkmaar, Kluž a dánské Randers. Rozhodl o tom páteční los v Istanbulu
  14:08

Los Konferenční ligy

Jaké mají soupeře Slavia a Jablonec

Slavia, která byla nasazená v prvním výkonnostním koši, má atraktivní a zároveň silné protivníky.

„Krásný los. Těžké, ale divácky atraktivní zápasy,“ napsal na svůj twitterový účet předseda slávistického představenstva Jaroslav Tvrdík.

Feyenoord byl nejvýše postaveným týmem v druhém koši, Union Berlín je zástupcem bundesligy, jedné z elitních ligových soutěží v Evropě.

„Los se s námi nemazlil, dostali jsme asi to nejtěžší, co jsme mohli. Na druhou stranu je to atraktivní pro lidi i pro nás a věřím, že uhrajeme spoustu bodů. Věřím, že urveme první místo,“ řekl gólman Ondřej Kolář.

Feyenoord Rotterdam byl v minulé sezoně nizozemské ligy pátý. V létě přišel o nejlepšího střelce Stevena Berghuise, který odešel do Ajaxu.

Klub posílil Alírezá Džahánbachš z Brightonu, který dříve v Nizozemsku působil v Alkmaaru.

Feyenoord se do základní skupiny musel prokousat přes tři předkola, postupně vyřadil kosovskou Dritu, Luzern a Elfsborg.

Union Berlín skončil ve své druhé sezoně v bundeslize překvapivě sedmý.  S pohárovou Evropou má zkušenosti před dvaceti lety, kdy jako poražený finalista Německého poháru hrál dvě kola Poháru UEFA v ročníku 2001/2002, ale nestačil na Loveč.

V letošním ročníku v play off vyřadil finské Kuopio.

Konferenční liga

termíny základní skupiny

1. kolo 16. září
2. kolo: 30. září
3. kolo: 21. října
4. kolo: 4. listopadu
5. kolo: 25. listopadu
6. kolo: 9. prosince

Maccabi Haifa je izraelským šampionem a také outsiderem skupiny E, ale především v domácím prostředí může být nepříjemným protivníkem. S tím se pojí i složité cestování do Izraele.

Do Konferenční ligy se dostalo poté, co nejdřív vypadlo v prvním předkole Ligy mistrů s Kajratem Almaty. Pak v kvalifikaci Konferenční ligy vyřadilo Dinami Tbilisi, Toshavn a Něftči Baku.

„S losem spokojenost. Vzhledem k tomu, co bylo v osudí, máme velmi atraktivní skupinu. Dojde na porovnání s jednou z top pěti lig v podobě Unionu Berlín, narazíme na skvělého soupeře z Holandska a k tomu zajímavá destinace jako Izrael, kde už jsme několikrát byli,“ poznamenal asistent Jaroslav Köstl.

Slavia nezvládla boj o Champions League s Ferencvárosem a ve čtvrtek neuspěla ani v Evropské lize na hřišti Legie Varšava. Pohárový podzim stráví v nově vzniklé Konferenční lize, kterou už měla jistou před sezonou. 

Jablonec byl při losu ve třetím výkonnostním koši a tažen jako poslední.  Ale kvůli předchozím restrikcím při losu byl zařazen do skupiny D k Alkmaaru a Kluži. Jako poslední do déčka přibyl dánský tým Randers.

„Budu upřímný, přál jsem si jednoho z gigantů, buď AS Řím nebo Tottenham Hotspur. To by bylo velké lákadlo. Na druhou stranu po sportovní stránce jsem s losem spokojený. Soupeři mají vysokou kvalitu, ale jsou hratelní,“ řekl jablonecký prezident Miroslav Pelta.

„Doufám, že budeme bojovat o postup ze skupiny. V minulosti už jsme s Alkmaarem hráli. Osobně si myslím, že je favoritem naší skupiny. S Kluží a Randers se pokusíme hrát co nejvíce vyrovnané partie. Pokusíme se postoupit do jarních bojů, což by byl pro Jablonec další historický úspěch,“ podotkl Pelta.

Alkmaar skončil v posledním ročníku nizozemské ligy třetí. Hrál play off kvalifikace Evropské ligy, ale podlehl Celtiku. Tak se propadl do Konferenční ligy.

Kluž je rumunský vicemistr, za FCSB zaostala o pouhý bod.

V boji o Ligu mistrů neuspěla s Young Boys Bern a z Evropské ligy vypadla s Crvenou zvezdou Bělehrad.

Randers FC je pátý klub dánské ligy a vítěz poháru. Pokoušel se kvalifikovat do Evropské ligy, ale těsně nestačil na turecký Galatasaray.

Ze skupiny do jarního osmifinále postoupí přímo jen vítěz, druzí v pořadí budou hrát vyřazovacím systémem s týmy ze třetích míst Evropské ligy. 

Los Konferenční ligy, rozdělení do skupin

Skupina A: LASK Linec, Maccabi Tel Aviv, Alaškert, HJK Helsinky.

Skupina B: Gent, Partizan Bělehrad, Flora Tallinn, Anorthosis Famagusta.

Skupina C: AS Řím, Luhansk, CSKA Sofia, Bodö/Glimt.

Skupina D: Alkmaar, Kluž, Jablonec, Randers.

Skupina E: Slavia Praha, Feyenoord Rotterdam, Union Berlín, Maccabi Haifa.

Skupina F: FC Kodaň, PAOK Soluň, Slovan Bratislava, Lincoln.

Skupina G: Tottenham, Rennes, Vitesse Arnhem, Mura.

Skupina H: Basilej, Karabach, Kajrat Almaty, Omonia Nikósie.

Autoři: ,

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...