Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

Plzeňští fotbalisté oslavují postup přes Servette Ženeva do čtvrtfinále Konferenční ligy. foto: Martin PolívkaMAFRA

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do čtvrtfinále Konferenční ligy. Dva pokutové kopy chytil brankář Martin Jedlička, který i v průběhu utkání několikrát své mužstvo podržel. Pro Plzeň se jedná o první postup do čtvrtfinále evropských pohárů.
  22:23aktualizováno  23:36

Plzeňský trenér Koubek stejně jako v neděli při ligovém vítězství 4:0 nad Spartou vsadil na rozestavení s třemi středními záložníky, místo zraněného Valenty tentokrát nastoupil Traoré. Na pozici halfbeka naskočil Kopic za Souarého, jenž není na soupisce pro Konferenční ligu.

Možní soupeři Plzně

losuje se v pátek od 14 hodin

Aston Villa, Bruggy, Fenerbahce, PAOK Soluň, Lille, Fiorentina, Olympiakos Pireus

Švýcarský vicemistr a druhý tým své domácí soutěže začal aktivně, šance ale zpočátku počítali domácí. V 11. minutě zakončil nejlepší střelec této sezony české ligy Šulc nedůrazně. Za dvě minuty už Západočeši dostali balon do sítě, ale hlavičkující Hranáč byl po Kalvachově centru z přímého kopu v ofsajdu. Vzápětí po Caduově centru hlavičkoval Šulc těsně vedle.

„Bylo to hrozně těžké utkání, oba týmy byly takticky dobře připravené a nás skvěle podržel Jedlička, který vytáhnul asi tři tutovky. Těžší zápas jsem ještě nehrál,“ popsal Šulc v rozhovoru pro televizi Sport 2.

V 18. minutě poprvé výrazně zahrozili hosté, Stevanovičovu střelu tečoval o kousek nad břevno bránící Cadu. Servette hrál v Plzni mnohem lépe než při poslední návštěvě Česka v prosinci, kdy utrpěl na závěr skupiny Evropské ligy debakl 0:4 na Slavii.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Hosté dobře kombinovali a v 34. minutě podržel Viktorii gólman Jedlička, který vytáhl Ondouaovu technickou střelu k tyči. V nastavení prvního poločasu si naskočil na roh Hranáč, ale brankář Frick proti hlavičce k tyči zasáhl včas.

Šest minut po přestávce domácí opět zachránil Jedlička, jenž vytáhl tentokrát Stevanovičovu rána zpoza vápna. Za chvíli na opačné straně po sklepnutí od Chorého zamířil v dobré pozici z voleje mimo Traoré. V 69. minutě zakroutil Cadu přímý kop z dálky pod břevno, ale Frick balon vyrazil.

„Po technické a pohybové stránce byl Servette pravděpodobně o trochu lepší než my. Soupeř hrozil z bleskových protiútoků, skvěle provedených. Jejich problémem bylo, že to nedokázali dotáhnout a nepřekonali hrdinu zápasu Jedličku,“ uznal Koubek.

Pavel Šulc z Plzně uniká obráncům Servette.

Západočeši se tlačili za vítězným gólem a po ztrátě ve středu pole hosty několikrát pustili do nebezpečného brejku. Po jednom z nich v 77. minutě vypálil Stevanovič, ale Jedličku nepřekonal. V 89. minutě předvedl domácí gólman zákrok zápasu, když z brankové čáry famózně vytáhl hlavičku střídajícího Antunese. „Tyhle situace trénujeme, takže mi tam reflexivně vyletěla ruka a chytil jsem to, za což jsem rád,“ řekl Jedlička.

Dvojzápas tak musel do prodloužení, které zahájila aktivně Viktoria. Po Mosquerově dlouhém autu ale domácí na zadní tyči nezakončili a v 97. minutě další střídající hráč Vydra v dobré pozici ze strany přestřelil. Ve 111. minutě na zadní tyči neusměrnil míč do sítě Mosquera, na opačné straně pak po rohu a Severinově zakončení zasáhl Jedlička.

Plzeňské podruhé v historii čekal v soutěžích UEFA penaltový rozstřel. V roce 2021 v něm Západočeši v kvalifikaci porazili The New Saints a uspěli i tentokrát. Základ položil Jedlička, který hned při prvním pokusu vystihl, že Stevanovič bude střílet do středu branky. Gólman Viktorie uspěl i ve třetí sérii proti Severinovi.

Všichni tři plzeňští exekutoři Chorý, Mosquera a Šulc zvolili vždy střelu na levou stranu a nezaváhali. Cunemoto poté minul a vyprodaná Doosan Arena mohla slavit jeden z největších úspěchů klubové historie. „Postup jsme si museli vydřít a v penaltovém rozstřelu jsme měli i trochu štěstí, protože to je zkrátka loterie,“ zhodnotil Koubek.

Plzeňští prošli v některé ze soutěží UEFA mezi nejlepší osmičku na čtvrtý pokus, v sezonách 2012/13, 2013/14 ani 2017/18 z osmifinále nepostoupili. Čtvrtfinálového soupeře určí třetímu týmu české ligy los ve švýcarském Nyonu v pátek ve 14:00.

Konferenční liga 2023/2024
14. 3. 2024 18:45
Plzeň : Servette 0 : 0
(0 : 0, 0 : 0, 3 : 1 pen.)
Penaltový rozstřel:
Penaltu dal: 121. P. Šulc, 121. J. Mosquera, 121. T. Chorý
Penaltový rozstřel:
Penaltu dal: 121. J. Guillemenot
Penaltu nedal: 121. K. Tsunemoto, 121. Y. Severin, 121. M. Stevanovič
Žluté karty:
35. J. Kopic, 82. L. Červ, 107. S. Dweh
Žluté karty:
45. E. Crivelli, 68. B. Mazikou, 94. M. Stevanovič, 114. S. Diba, 120. A. Baron

Rozhodčí: W. Collum - F. Connor, D. McGeachie

Počet diváků: 11 225 (96 % z kapacity 11 700)

Přejít na on-line reportáž
Autoři: ,