Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Korida je tu. Zvládne ji česká reprezentace?

Sport

  13:00
V některých částech Španělska už koridu zakázali, duch býčích zápasů však přetrvává jinde. Třeba na fotbalovém hřišti. V pozici rohaté oběti se v současnosti ocitne téměř jakýkoliv soupeř, který se postaví do cesty reprezentaci ze země úřadujících mistrů světa.

Česká fotbalová reprezentace (Rosický a Baroš). foto: ČTK

Dnes by se měl stát další kořistí fotbalových toreadorů také český tým. „Ale já cítím, že máme šanci uspět,“ odhodlal se prohlásit kapitán Tomáš Rosický.

Ano, býk souboj s toreadorem občas přežije. Stejný cíl si dali pro večerní souboj na Letné také čeští hráči.

Favorit nastoupí s uklidňujícím vědomím, že už ho nikdo nemůže připravit o postup, který má jako vítěz kvalifikační skupiny jistý. To by na jeho přístupu však nemělo nic změnit.

„Nastoupí s tím nejsilnějším, co k nám přivezli. Nemají ve zvyku se šetřit,“ předpokládal trenér Michal Bílek. „I kdyby to zkusili, mají tak silný kádr, že klidně vytvoří dvě fantastické jedenáctky,“ připomněl před novináři Rosický.

Na české straně naopak zůstává klíčová otázka nezodpovězená. Podaří se uhájit druhé místo znamenající postup do baráže před Skotskem? Nebo zhasne naděje, že se Bílkův tým podívá příští rok na mistrovství Evropy?

„Jakýkoliv bod by byl obrovským úspěchem,“ řekl trenér českého týmu. Přinutit hosty poprvé ztratit by mělo význam nejen pro sebevědomí. Pokud dnes Skotsko podle předpokladů zvítězí v Lichtenštejnsku, může Česko odsunout za sebe. „Hodně by nám pomohlo, kdyby se podařilo udělat dobrý výsledek. Příští týden budeme muset stejně vyhrát v Litvě,“ uvažoval Rosický nad postupovou matematikou.

Mistři půjčují míč neradi

Ke konfrontaci se španělským fotbalem měly české reprezentační výběry letos dostatek příležitostí. V nich se jen potvrdilo výsadní postavení země z Pyrenejského poloostrova. Češi dostali jednu lekci za druhou. Prohráli kvalifikační březnový zápas v Granadě, stejně dopadla i jednadvacítka na mistrovství Evropy. Nejlépe se vedlo stříbrnému výběru do 19 let ve finále evropského šampionátu do 19 let, který dotáhl alespoň do
prodloužení.

Grafika před zápasem fotbalové kvalifikace Eura Česko - Španělsko

Je skutečně těžké hledat účinnou taktiku na mužstvo, které si vybudovalo nepřemožitelnou pověst. Od loňského mistrovství světa neskončily vítězně pro Španělsko čtyři jeho zápasy, i v těchto případech však měli jeho fotbalisté míč na kopačkách po většinu času. „Také u nás budou chtít mít nad zápasem kontrolu. My zase budeme čekat na šanci, kterou se musíme snažit proměnit,“ předvídal brankář Petr Čech. Velká fotbalová událost může začít. Vypusťte býka!

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...